');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

SKANDAL NA MITROVDAN U NEVESINJU Vojin Ćetković i Dejan Lutkić odbili da izađu na binu, demonstrativno napustili skup

Mitrovdan, inače po tradiciji najsvečaniji dan u Nevesinju, juče je prošao u znaku skandala, o kojem bruje portali i društvene mreže širom regiona. U centru tog skandala našli su se poznati beogradski glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić, koji su došli, ali su demonstrativno napustili skup, pre nego što su se pojavili na svečanoj bini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vojin Ćetković pročitao pismo posvećeno Miši: Niko u sali nije mogao da sakrije suze Foto: Rajko Ristić / RAS Srbija
Vojin Ćetković pročitao pismo posvećeno Miši: Niko u sali nije mogao da sakrije suze

Naime, svečanost je kasnila, program skraćen, a glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić se nisu pojavili na bini.

Internetom su počele da kruže informacije da su oni u poslednjem trenutku napustili Nevesinje, jer navodno, “nisu hteli da nastupe ispod grba RS i natpisa koji svedoči o mitrovdanskim bitkama”.

Kako prenose i "Večernje novosti" pozivajući se na lokalne medije, Ćetković i Lutkić su, navodno tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu“ uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske , što su organizatori odbili.

Dejan Lutkić
Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
Dejan Lutkić

Izvori Srpskainfo, međutim, tvrde da je je u pitanju bilo nešto drugo.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

– Znali su gde dolaze i zbog čega. Uostalom, Vojin Ćetković je nastupio i prošle godine za Mitrovdan u Nevesinju i bio je oduševljen. U pitanju je nešto sasvim drugo. Od njih je traženo da nastupe mimo scenarija i protokola, što su oni odbili - navodi izvor Srpskainfo iz Nevesinja, dodajući da je Hercegovinu demonstrativno napustila cela ekipa iz Beograda, u kojoj su uz Vojina Ćetkovića i Dejana Lutkića bili još neki glumci i jedan reditelj.

Na akademiji je Lutkić trebalo da vodi program, a Ćetković da nastupi u performansu zajedno sa srednjoškolcima iz Nevesinja.

Ćetković je na svečanoj akademiji trebalo da dobije povelju kojom bi postao kum ove opštine, ali su iz Opštine Nevesinje potvrdili da se to nije dogodilo.

- Ne samo da nije dobio povelju, već nikad više neće biti pozvan u Nevesinje, izjavio je kratko načelnik Milenko Avdalović, prenose "Večernje novosti".

Cepali boračke knjižice

Nezadovoljstvo u Nevesinju tinjalo je danima zbog odluke većine u Skupštini opštine da najviše priznanje opštine dodeli poslaniku SNSD Iliji Tamindžiji, rođenom Nevesinjcu, o kojem mnogi zemljaci baš i nemaju naročito lepo mišljenje. Bruka je pukla juče u podne, kada su povodom dana i slave opštine i krsne slave Boračke organizacije RS, polagani venci na spomenik na gradskom trgu.

Okupljeni građani su se podelili u dva tabora, a u jednom momentu došlo je i do cepanja boračkih knjižica, što je potvrdio i Jovan Vasiljević, predsjednik SDS u Nevesinju.

– Više od 600 boraca, ne samo iz Nevesinja, nego i iz cele doline Neretve je izginulo u ratu, o Mitrovdanu smo imali dve teške bitke, pa su narod i borci naročito osetljivi, kad je u pitanju ovaj dan. Javna reakcija na odluku da se povelja grada dodeli Iliji Tamindžiji, samo je odraz raspoloženja naroda i boraca. Nakon polaganja venaca borci nisu učestvovali u obeležavanju praznika, što dovoljno govori o svemu – kaže Vasiljević.

Iz Policijske uprave Trebinje za Srpskainfo je potvrđeno da je major Brano Pejanović juče u Nevesinju lišen slobode zbog narušavanja javnog reda i mira. Po nezvaničnim saznanjima, hapšenje je usledilo nakon što je Tamindžiji rekao da mu nije mesto u prvom redu Mitrovdanske akademije.