BEBA TORTA

Slatka i neodoljiva, baš kao i svako novorođenče, ova beba torta je pravi pravcati medenjak među poslasticama. Lako se zavoli već na prvi zalogaj, samo ni u njoj kao i u drugim slatkišima ne treba preterivati.

beba torta

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
5 jaja
8 kašika šećera
3 kafene šolje mleka
2 kafene šolje ulja
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
ZA FIL:
500 mililitara mleka
6 kašika šećera
5 kašika griza
1 limun
250 grama margarina
8 kašika džema od kajsija
100 grama mlevenih oraha

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja. Mutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini.

Polovinu smese za patišpanj nanesemo u okrugli kalup za pečenje obložen kuvarskim papirom. U drugu polovinu dodamo kakao i promešamo. Smesu nanesemo u drugi okrugli kalup za pečenje obložen kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo mleko. Dodamo šećer, mešamo varjačom i dodamo griz. Kada griz dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

U sudu za mućenje mikserom izmutimo margarin. Dodamo ohlađen griz, sitno izrendanu koru limuna i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Braon patišpanj stavimo na tacnu za tortu i premažemo filom. Fil premažemo polovinom pripremljene marmelade. Zatim stavimo žuti patišpanj. Premažemo filom, a zatim preostalom marmeladom. Na marmeladu nanesemo mlevene orahe, posle čega je torta gotova.

Prijatno!