Najnovije vesti
Vesti Društvo
Mihajlović: Na Svetog Nikolu otvaramo deonicu Surčin-Obrenovac

Mihajlović: Na Svetog Nikolu otvaramo deonicu Surčin-Obrenovac

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da će 19. decembra biti puštena deonica Surčin–Obrenovac.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Koridor 11, Surčin - Obrenovac Foto: Beobuild / Privatna arhiva
Koridor 11, Surčin - Obrenovac

Koridor 10 je vratio Srbiju na evropsku mapu transportnih koridora. Ministarka Zorana Mihajlović navodi za RTS da o tome svedoči i 60 miliona automobila koliko će njime proći ove godine, u odnosu na 34 miliona koliko smo imali 2014. Ništa manje važne su i ostale brze saobraćajnice koje povezuju različite delove Srbije, a koje će se graditi i u narednim godinama.

- Ovo je jako važna godina za ifnrastrukturu, kruna rada prethodnih godina. U avgustu smo pustili u saobraćaj autoput "Miloš Veliki". Na Svetog Nikolu, 19. decembra puštamo i jako važnu deonicu Surčin-Obrenovac - najavila je Mihajlovićeva ukazujući da ćemo time imati 126 kilometara tog auto-puta.

Zorana Mihajlović
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Zorana Mihajlović

I dok se Koridorom 10 povezujemo sa regionom, "Miloš Veliki" omogućuje da se povežemo unutar zemlje. 

- Radimo deonicu Preljina–Požega, jako je važna jer će omogućiti da se iz Požege ide dalje ka Crnoj Gori i BiH, kao i auto-put koji smo počeli da radimo Sremska Rača – Kuzmin - istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka saobraćaja je najavila za 19. novembar potpisivanje komercijalnog ugovora Ruma–Šabac–Loznica.

Koridor 10, istočni krak
Foto: Milan Ilić / RAS Srbija
Koridor 10, istočni krak

- Tom delu Srbije falila je brza saobraćajnica. Vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora krećemo i sa izradnjom mosta preko Save - navela je Mihajlovićeva.

Kada je u pitanju Moravski koridor, ministarka takođe očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora početak radova u okolini Kruševca.

Pročitajte još

Sledeće godine očekuje se početak radova i na deonici Niš–Pločnik, na auto-putu Niš–Merdare–Priština.

- Mislim da smo time premrežili Srbiju auto-putevima. Mogu da obećam da se nijedan auto-put neće graditi kao što se gradio Koridor 10 – 30 i više godina - zaključila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

"Završen ogroman srpski i evropski projekat"

Izgradnjom istočnog kraka Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, završili smo ogroman srpski i evropski projekta i nema više nijednog metra puta na Koridoru 10 koji nije autoput, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uoči otvaranja te deonice.

Ona je rekla da je izgradnjom istočnog kraka zaobiđena Sićevačka klisura, za koju kaže da je bila "crna tačka" na našim putevima po saobraćajnim nesrećama.

undefined
undefined

"Neće se više ići Sićevačkom klisurom, ona će ostati prirodna lepota, a ići ćemo novim autoputem. Na prvom mestu je bezbednost", rekla je Mihajlovićeva na TV Pink.

Navela je da će se sada od Beograda do granice sa Bugarskom putovati tri satra i da će to mnogo značiti za tranzitni saobraćaj, brzinu protoka ljudi i robe i smanjenje gužve, ali i za lokalne zajednice, dolazak investicija i nekih novih fabrika.

"Uskoro će biti otvaranje fabrike kod Dimitrovgrada. Ti investitori dolaze zato što Srbija gradi autoputeve", poručila je Mihajlović i istakla da je cilj izgradnje istočnog kraka Koridora 10 da stanovništvo ostane da živi u tim lokalnim sredinama.

Naglasila je da je sve urađeno po svim svetskim i evropskim standardima.

"Nema nijednog metra autoputa koji nije urađen po svetskim i evropskim standardima. Srbija danas parira svim zemljama, ne u okruženju, nego bilo gde u Evropi, po kvalitetu novoizgrađenog autoputa", poručila je Mihajlović i navela da Srbija danas ima 950 kilometara autoputa.