Klinč Nadala i Đokovića 1Foto: EPA-EFE/ WILL OLIVER

Došao je trenutak za svođenje računa u teniskoj sezoni 2019, a od učinka Španca Rafaela Nadala i Srbina Novaka Đokovića na zaključnom turniru u Londonu (10-17. novembar), s još šest učesnika iz Top 8 , zavisi da li će prvi ostati najbolji u muškom singlu ili će drugi to opet postati posle samo dve nedelje provedenih na drugom mestu ATP liste.

Razlika od 640 bodova je mala i velika u isto vreme, jer jurenom neće biti lako da je zadrži a jurišniku na tron će biti još teže da je poništi.

– Biće to ekstremno težak zadatak za mene kada se ima u vidu ko su mi rivali u u grupi. Biće fantastično ukoliko uspem godinu da završim na prvom mestu – s tim razmišljanjem je Đoković došao u britansku prestonicu, koja će jubilarni 10. put biti domaćin velikog masters finala.

Naš as je proveo tačno 12 meseci u koži br. 1, ali je ovog ponedeljka platio danak lošijim rezultatima posle petog šampionskog slavlja na Vimbldonu, jer je na seriji mastersa posle tog grend slema ostao bez dosta bodova iz prošle sezone u isto doba, kada je na furiozan način povratio primat u „belom sportu“. Međutim, nedavno „pokoravanje“ Pariza dalo mu je dodatni impuls za borbu s jednim od svoja dva večita rivala, za čije prestizanje mu je potrebno da dogura dalje od Nadala. Na primer da uzme trofej u O2 Areni, a Španac stane pre finala.

Za šta će biti važno i kako će, pre toga, proći u duelu sa rekorderom u broju GS titula Rodžerom Federerom, s kojim ga je žreb spojio u jednoj od dve grupe.

Đoković je bio akter 11 izdanja ovog prestižnog takmičenja i nosilac je pet šampionskih naslova sa istog. Te 2008, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine je završio kao prvi među jednakima, a ovog puta će prema istom cilju krenuti u nedelju od 14 časova, kada će se za 200 bodova, koliko vredi svaka pobeda u prvoj fazi, boriti sa Italijanom Mateom Beretinijem. Biće to prvi duel 32-godišnjeg Beograđanina i 23-godišnjeg Rimljanina.

Grupa „Andre Agasi“

Rafael Nadal (1) Španija

Danil Medvedev (4) Rusija

Stefanos Cicipas (6) Grčka

Aleksander Zverev (7) Nemačka

Grupa „Bjern Borg“

Novak Đoković (2) Srbija

Rodžer Federer (3) Švajcarska

Dominik Tim (5) Austrija

Mateo Beretini (8) Italija

* U zgradi je trenutni plasman na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari