Histerija u Hrvatskoj zbog spomen-ploče generalu: Smeta im Bratić, dok veličaju Barešića

J. SIMIĆ

08. 11. 2019. u 22:17

Zagreb uputio protest ambasadi naše države zbog otkrivanja spomen-ploče generalu JNA u Novom Sadu

Хистерија у Хрватској због спомен-плоче генералу: Смета им Братић, док величају Барешића

Foto Vikipedija Spomenik teroristi Miru Barešiću u Hrvatskoj Vukovar 1991. godine

OTKRIVANjE spomen-ploče generalu Mladenu Bratiću u Novom Sadu izazvalo je opštu histeriju u Hrvatskoj, koja je svoj vrhunac dostigla odlukom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da povodom tog čina našoj ambasadi uputi diplomatsku notu!

Državu koja otvoreno veliča ustaštvo i zločince iz epohe NDH zabolelo je to što je u petak na svečanosti povodom 9. novembra, Dana Prve brigade Kopnene vojske, u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u spomen-sobi kasarne "Jugovićevo" otkrio spomen--ploču Bratiću koji je komandujući Novosadskim korpusom poginuo 4. novembra 1991. u borbama za Vukovar.

Ovaj događaj izazvao je burne reakcije hrvatskih zvaničnika. Postavljanje ploče osudili su vukovarski ogranak HDZ, ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, bivša predsednica vlade Jadranka Kosor i tamošnja udruženja ratnih veterana, nazivajući taj događaj skandaloznim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ekspresno je odbacio prigovore iz Hrvatske na tu temu:

- Pitaju me o nekoj ploči, za koju nisam ni znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja ploča našem zameniku komandanta brigade i to unutar kasarne, u nekoj sobi. Nema spomenika, nema ničeg. Zanimljivo je, međutim, da primedbe upućuju oni koji daju imena ulicama po ustaši Mili Budaku i podižu spomenik teroristi Miru Barešiću. Budak je tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina pokatoliči. Barešića je osudio švedski sud, a Hrvati su mu podigli spomenik nazivajući ga svojim herojem, jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

U pomenutoj noti ambasadi Srbije u Zagrebu, izražava se očekivanje od Srbije i njenih institucija da "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vređaju žrtve agresije na Hrvatsku". Srbija je ponovno pozvana da se "usmeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga veka".



General-major Mladen Bratić bio je komandant Novosadskog korpusa JNA kada je otpočeta vukovarska operacija, komandovao je "severnim" delom akcije. Poginuo je 4. novembra 1991, pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj kod Borova naselja. Bio je jedini general na jugoslovensko-srpskoj strani koji je izgubio život u ratu devedesetih.

Inače, svečanost u petak priređena je povodoma Dana Prve brigade Kopnene vojske, 9. novembra, koji se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.



KOSOROVA S RAZLOGOM BIVŠA

SRBIJA će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer strateški nemamo razloga za sukobljavanje. To što deo hrvatske javnosti problematizuje mogućnost mog dolaska u Zagreb na Kongres Evropske narodne partije deo je izborne kampanje, jer je najlakše da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije - rekao je predsednik, napomenuvši da još nije doneo odluku o odlasku u Zagreb.

Na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", predsednik je odgovorio:

- Zato je bivša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Горан

09.11.2019. 16:48

Е мој Братићу, да си их сатро како треба, не би се чули сада. Наук за други пут.

Simon

09.11.2019. 19:47

Ucviljeni i nedodirljivi gospdjice Hrvatine,morate u ogledalu vidjeti i svoje drugo lice

Mozda Veruju U Deda Mraza

09.11.2019. 20:08

Mogu da nam pljunu pod prozor. Nismo mi genocidni, ne pise se o nama lose u udžbenicima, nisu nasi dedovi balkanske i svetske ratove vodili protiv njih, nego oni protiv nas... Sve u svemu, neka oni paze na svoje dvoriste, nase cemo sami da cistimo.