Muzika

Festival klasične gitare "Ubuntu Guitarfest" uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare "Ubuntu Guitarfest" uskoro u Banjaluci
Foto: N.N. | Festival klasične gitare "Ubuntu Guitarfest" uskoro u Banjaluci

Prvi internacionalni festival klasične gitare "Ubuntu Guitarfest" održaće se u Banjaluci u Banskom dvoru od 30. novembra do 2. decembra. Ovaj festival se organizuje prvi put, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka. Partneri festivala su Banski dvor, gdje će se održati svi koncerti, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Muzička škola "Vlado Milošević" i Muzej savremene umjetnosti RS.

"Festival sadrži koncertni program, takmičenje mladih gitarista i edukativni dio koji obuhvata majstorske radionice i predavanja eminentnih profesora muzičkih akademija i škola iz BiH i regiona. Cilj 'Ubuntu Guitarfesta' je da kroz svoje sadržaje postavi klasičnu gitaru u centar kulturnih dešavanja, poveže gitariste iz regiona u razmjeni znanja i iskustava, te pruži novi umjetnički sadržaj za publiku", rekla je Nataša Jokić ispred organizatora festivala.

Festival će početi nastupom eminentnog gitariste Jure Cerkovnika, koji će nastupiti 30. novembra. Publici će se zatim 1. decembra predstaviti Goran Krivokapić, a 2. decembra će biti koncert pobjednika takmičenja festivala, kao i koncert mladog muzičara Gorana Popovića, koji će se predstaviti sa jednim svojim kratkim programom.

"Druga aktivnost festivala su master časovi, odnosno individualni časovi s učenicima od strane eminentnih profesora iz okruženja i iz naše zemlje. Pored Gorana Krivokapića i Jure Cerkovnika, časove će držati i Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Medina Arnautović, Stevan Jović, Sandra Santrač, Igor Motl i Belma Mujkić-Tuzović. To su sve profesori s Akademije, tako da smo pokušali da obuhvatimo kompletan region i to su profesori koji će držati časove učenicima koji se prijave na festival", istakla je Jokićeva.

Festival će imati i treću aktivnost koja će obuhvatiti takmičenje osnovnih i srednjih muzičkih škola, odnosno polaznika, a takmičenje će se održati u pet kategorija. Prva, druga i treća kategorija obuhvataju učenike iz osnovnih škola, a četvrta i peta obuhvataju srednje škole. Kandidati koji se prijave sviraće kompozicije pred žirijem koji će biti odabran.

"Četvrta aktivnost festivala je predavanje na temu barokne muzike, to će biti grupna nastava, odnosno predavanje na temu interpretacije barokne muzike na savremenim instrumentima s obzirom na to da je gitara savremeni instrument koji je ozbiljno počeo da se razvija u 19. vijeku u ovom obliku koji danas postoji. Interpretacija barokne muzike je vrlo specifična, a profesor Darko Karajić, koji je inače specijalizovao rane instrumente i predaje ranu muziku i gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, je u stvari taj koji će držati predavanje o tome kako praviti baroknu muziku na savremenom instrumentu", naglasila je Jokićeva.

Festival će takođe imati i promociju gitara Zorana Kuvača, koji je graditelj gitara iz Banjaluke i jedan je od najeminentnijih graditelja na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije