Država planira da se za prvo dijete daje od 300.000 do 350.000 dinara

0
57

Srbija je domaćin dvodnevnog međunarodnog foruma “Svetost materinstva”, posvećenog porodici i izazovima sa kojima se ona danas suočava. Prema procjeni Ujedinjenih nacija, čak 83 države svijeta imaju problem ubrzanog starenja stanovništva i nedovoljnog rađanja.

U Srbiji svaka peta osoba ima više od 65 godina, što nas svrstava među deset najstarijih evropskih država prema starosti stanovništva.

U borbi protiv bijele kuge, države moraju da podstiču rađanje više dece, da stimulišu mlade parove da stupaju u brak i da pomognu roditeljima da usklade porodične obaveze i posao, poručuju učesnici foruma.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

“Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine”, objašnjava Gojkovićeva.

Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo.

“To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima”, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pozitivna iskustava drugih zemlja mogu koristiti, ali nema univerzalnog modela za popravljanje demografske slike. Svaka država mora da gradi svoj put, a efekti danas preduzetih mera mogu se očekivati za desetak godina.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.