');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Stanišić do 30. aprila na privremenoj slobodi

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu odlučio je da bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić (69), koji pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i depresije, ostane na privremenoj slobodi u Srbiji do 30. aprila 2020. godine.

jovica stanišić Foto: EPA;
jovica stanišić

Stanišić je na privremenu slobodu pušten zbog bolesti u leto 2017. godine, odmah pošto je počelo ponovljeno suđenje po optužnici za zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

U odluci, objavljenoj na sajtu sudskog mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, raspravno veće saopštilo je da je, prema ranijim nalazima lekara, Stanišić "privremeno nesposoban da putuje".

Pročitajte još

Sudsko veće je, međutim, naznačilo i da bi se, "kako proizlazi iz novih izveštaja lekara, u dogledno vreme moglo očekivati da Stanišić bude u stanju da putuje, ukoliko bude imao adekvatne uslove", preneli su beogradski mediji.

Do kraja ponovljenog suđenja Stanišiću i drugooptuženom Franku Simatoviću Frenkiju ostaje da se saslušaju samo svedoci Simatovićeve odbrane.

Bivši načelnik SDB Srbije Stanišić i operativac te službe Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.

Franko Simatović Frenki i Jovica Stanišić u Hagu
Foto: ICTY / screenshot
Franko Simatović Frenki i Jovica Stanišić u Hagu

Stanišića i Simatovića uhapsile su i u Hag izručile vlasti Srbije u proleće 2003. godine.

Prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono veće 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017. godine, poslednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni zvaničnik Srbije nije bio osuđen za te zločine.