Vjosa Osmani – nova kosovska premijerka?

"Predsednik Vučić je zbog Kurtija možda mogao odugovlačiti s otvaranjem i nastavkom dijaloga, ali u slučaju da Vjosa Osmani preuzme dužnost, neće imati preveliki manevarski prostor", piše zagrebački "Jutarnji list".

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je sa pokretom Samoopredeljenje postignuta saglasnost o formiranju vlade koja će imati samo 12 ministarstava. Ona je, gostujući u emisiji “Presing” na T7, kako prenosi „Kosovo onlajn“, izjavila da će dva ministarstva, za koja još uvek nisu odlučili koja će biti, pripasti manjinama, dok će sa deset ministarstava rukovoditi Albanci, ističući da neće biti pregovora o koaliciji sa bilo kojom drugom političkom strankom. Još nije poznato da li će premijerska funkcija pripasti njoj ili kandidatu Samopredeljenja Aljbinu Kurtiju,  ali prema pisanju pojedinih medija Osmani je bliža toj poziciji.

Han i Osmani / Foto: Fonet, EU foto

Ona je pre nekoliko dan na svom „Tviter“ nalogu napisala da je oduševljena što se u Briselu sastala sa evropskim komesarom za politiku i proširenje Johanesom Hanom. „Kosovo i Evropska unija blisko sarađuju kako bi osigurali stabilan region. Oduševljena sam što me je komesar EU Johanes Hah pozvao u Brisel da razgovaramo o prioritetima, kao što su integracija u EU i vizna liberalizacija”, napisala je Osmani. 

Inače, ona je polovinom oktobra boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se sastala sa visokim zvaničnicima administracije predsednika SAD Donalda Trampa. Na „Fejsbuku“ je saopštila da se srela sa direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džonom Eratom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

https://www.facebook.com/VjosaOsmaniMP/posts/1466763593485900

Kako je pisao „Jutarnji list“, upravo je u Vašingtonu prepoznata kao nova premijerka.

Jutarnji list, 17. 10. 2019. godine
'Iako je Kurti izjavljivao da je ona idealna za poziciju ministarke spoljnih poslova ili šefice parlamenta, neki drugi, oni puno važniji ili barem uticajniji od Kurtija, smatraju Vjosu Osmani idealnom kandidatkinjom za predsednicu Vlade. Kako bi to potvrdili, Vjosa Osmani ovih je dana primljena u Beloj kući, a domaćin joj je bio Džon Erat, Trampov direktor za Evropu u Veću za nacionalnu bezbednost SAD-a.
Time je Vašington poslao nedvosmislenu poruku da na toj važnoj funkciji želi da vidi Vjosu Osmani, a nikako problematičnog Kurtija. Erat joj je poželeo dobrodošlicu i najavio da će se SAD još jače angažovati po pitanju Kosova i dijaloga sa Srbijom, a podsetimo da je Tramp nedavno za svog čoveka na Balkanu imenovao kontroverznog bivšeg američkog ambasadora u Berlinu koji se proslavio time što je srozao američko-nemačke odnose na najniži nivo od Drugog svetskog rata.

Osmani je izjavila da dijalog sa Beogradom treba vratiti na početak. Najavila je i da će to biti glavna tema jednog od narednih sastanaka predstavnika te stranke i Pokreta Samoopredeljenje. Smatra da je važno da Priština iskaže punu posvećenost nastavku dijaloga i još jednom, kako kaže, dokaže međunarodnoj zajednici da je „Kosovo uvek bilo i ostalo strana koja ne uslovljava dijalog za razliku od Srbije“. Takođe, tvrdi da Beograd ne samo da uslovljava dijalog, već, kako kaže, ne primenjuje preko 90 odsto potpisanih sporazuma.

Nedavno je poručila da neće dozvoliti da promena granica bude tema nastavka pregovora sa Beogradom. Napomenula je i da će takse od sto odsto na srpsku robu biti ukinute „ako Srbija pruži podatke o 1.700 nestalih“. Ipak, istovremeno je istakla da će voditi briselski dijalog, „jer takvim procesom treba da rukovodi osoba koja ne može da bude ucenjena“.

A ko je Vjosa Osmani Sadriu?

Danas, 9. 10. 2019. godine
Rođena je 17. marta 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Bila je šefica kabineta bivšeg kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua. Zastupala je Prištinu pred Međunarodnim sudom pravde, kada se ta institucija izjašnjavala o pravu Kosova da proglasi nezavisnost.
Kako navodi “Danas”, pored bavljenja politikom, ona je predavačica na Univerzitetu u Prištini. Završila je osnovne studije na Pravnom fakultetu u Prištini, a master i doktorat odbranila je na Univerzitetu u Pitsburgu. Uglavnom se bavi međunarodnim pravom. Bila je i poslanica kosovskog parlamenta, i predvodila je skupštinski Odbor za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

*Ko je (i šta hoće) Aljbin Kurti?

Prošle godine bila je deo delegacije prištinskog parlamenta koja je trebalo da učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije, ali se to nije dogodilo. Kao zvanično obrazloženje Skupština je navela da je „registracija“ poslanika iz Prištine „nevažeća“. Sa Vjosom Osmani nedugo potom u Prištini se sastao lider LDP Čedomir Jovanović, koji je u tom gradu učestvovao u diskusiji o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Danas, 9. 10. 2019. godine
Pored albanskog, govori engleski, srpski, turski i španski. Sedam godina je u braku sa Prindonom Sadriuom, direktorom Odeljenja za bilateralne odnose u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova. Ima dve ćerke. Njen partijski „šef“ Isa Mustafa opisuje je kao „predanu majku i suprugu, izuzetno hrabru ženu“.
Kao studentkinja prištinskog Pravnog fakulteta, radila je za Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu – UNMIK, ističe BBC na srpskom jeziku. Kasnije je sarađivala sa brojnim međunarodnim organizacijama – od Crvenog krsta, preko Misije Saveta Evrope na Kosovu, pa sve do američke organizacije za pomoć i podršku USAID.

Osmani sa ambasadorom Turske u Prištini/ Foto: Twitter

Već osam godina poslanica je Demokratskog saveza Kosova (LDK), stranke koju je osnovao Ibrahim Rugova. Politikom je počela da se bavi sa 24 godine u kabinetu tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Foto: Twitter
BBC, 14. 10. 2019. godine
Nakon akademske karijere u SAD, ona se još 2011. suočila sa onim što naziva „prljavom' političkom scenom na Kosovu.
Osmani je rekla da se tokom kampanje susretala sa seksizmom i da napade na žene tumači kao znak „nesigurnosti'.
Možda i zbog toga, slogan joj je bio Beso, što na albanskom znači „Veruj'.

Inače, Demokratski savez Kosova pridruženi je član Evropske narodne partije (EPP). Najpoznatije stranke te grupacije su Demohrišćanska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, francuski Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, grčka Nova demokratija, mađarski Fides Viktora Orbana (trenutno suspendovano članstvo), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)… A u novembru 2016. pridružena članica postala je Srpska napredna stranka. Pridružene članice su i Savez vojvođanskih Mađara, opoziciona albanska Demokratska partija i makedonski VMRO-DPMNE.

„Jutarnji list“ tvrdi da bi izbor Vjose Osmani, koja je studirala u SAD, na neki način bio ustupak Beogradu, pa će u njenu vladu morati da uđe i neko sa Srpske liste i „sve će ustavne formalnosti biti ispunjene, a povrh svega ambasade“.

Jutranji list, 17. 10. 2019. godine
'Predsednik Vučić je zbog Kurtija možda mogao odugovlačiti s otvaranjem i nastavkom dijaloga, ali u slučaju da Vjosa Osmani preuzme dužnost, neće imati preveliki manevarski prostor. Vučić nikako ne želi da ispadne kako on išta koči ili onemogućava, a dosta toga zavisi od toga kako će se postaviti Moskva.'

Foto: Twitter