Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"NE MOŽE SE OČEKIVATI DA SE OVDE PONAŠAJU NORMALNO" Lukač: Povratak džihadista sigurno neće biti dobar za BiH

"NE MOŽE SE OČEKIVATI DA SE OVDE PONAŠAJU NORMALNO" Lukač: Povratak džihadista sigurno neće biti dobar za BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas Srni da je poznato da je iz BiH na strana ratišta otišlo najviše džihadista po glavi stanovnika nego iz bilo koje druge evropske zemlje i da njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH.

Dragan Lukac Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Dragan Lukac

– Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno tačno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gde su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH. Njihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH – ocenio je Lukač upitan da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je BiH “tempirana bomba” koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se sa problemom povratka džihadista.

Lukač je ukazao da je reč o ljudima koji su otišli da ratuju ne samo zbog novca, već zbog ideologije.

Zbog toga, upozorava on, ne može se očekivati da se oni ovde ponašaju normalno i da prekinu sa svojim aktivnostima, jer je reč o osobama koje se vraćaju iz borbenih dejstava i pripadnicima terorističkih organizacija.

– Oni će sigurno pokušati da oko sebe okupljaju nove, mlade sledbenike koji u njima vide heroje. Znamo da u BiH i sada postoje desetine paradžemata koji nisu pod kontrolom države – oni žive po svojim zakonima i običajima, ne priznaju zakone BiH. Sve su to podaci koje imaju upravo i evropski lideri koji su više puta do sada pričali o BiH po pitanju opasnosti koja može da dođe iz nje – dodao je Lukač. On je pojasnio da ta opasnost podrazumeva pitanja džihad-ratnika, vehabijskog pokreta, odnosno svih tih ljudi koji su radikalno nastrojeni i uglavnom je reč o islamskom ekstremizmu na šta je Makron i upozorio.

– Moramo da obratimo pažnju na te izjave. Ovo nije prvi put jer je već više evropskih lidera pričalo o BiH i problemu radikalizma koji može da dođe. Islamski ekstremizam je opasan ne samo za zemlje u okruženju, već za celu Evropu -poručio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova je podsetio da su se u proteklim godinama na evropskom tlu dogodili mnogi teroristički napadi od kojih su mnogi bili vezani za BiH – ili su učestvovala lica iz BiH ili su lica koja su imali veze sa BiH ili je korišteno oružje ili eksplozivi iz BiH.

– To su informacije koje službe poseduju i na osnovu toga se prave analize i dolazi se do ovakvih zaključaka da BiH postaje tempirana bomba koja može da bude opasnost za cijelu Evropu – ukazao je Lukač.

Istovremeno, predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, obrušio se danas na izjavu koju je francuski predsednik Emanuel Makron dao u intervjuu za list Ekonomist, a u kojem je naveo da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika terorističke organizacije “Islamska država”.

U saopštenju iz Zvizdićevog kabineta se navodi da je prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, kao i prema poslednjim izveštajima State Departmenta i drugih obaveštajnih agencija, vrlo jasno konstatovano da je BiH napravila značajan progres u borbi potiv terorizma i svih oblika ekstremizma.

– Zaustavljen je odlazak građana BiH na strana ratišta i, u konačnici, bilo koji građanin BiH nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u Evropi ili bilo gde drugdje u svetu – ističe se u saopštenju.