Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić početkom nedelje sa Makronom, otkrio šta će da pita francuskog predsednika

Vučić početkom nedelje sa Makronom, otkrio šta će da pita francuskog predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za početkom nedelje novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko možže u EU.

Aleksandar Vučić Foto: Dimitrije Goll/Tanjug / RAS Srbija
Aleksandar Vučić

Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

"Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom", kazao je on.

"Pred skupštinom da potvrdimo politiku zemlje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ženevi da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo", rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Pročitajte još

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.

"I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.

Vučić o izjavi Jadranke Kosor: Zato je i bivša premijerka

Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.

"Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije... Meni to ne smeta", rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

On je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dodje tamo".

A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".

Pročitajte još

Predsednik se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.

"Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću", kazao je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima.

"A, vi što dižete spomenike Budaku, imenujete ulice po Barišiću"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas prigovore iz Hrvatske što će unutar kasarne u Novom Sadu biti postavljena ploča generalu Mladenu Bratiću, koji je poginuo u operacijama kod Vukovara i ukazao da primedbe upućuju oni koji dižu spomenike ustaši Miletu Budaku i imenuju ulice po teroristi Miru Barišiću.

"Pitaju me o nekoj ploči, za koju nisam ni znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja ploča našem zameniku komandantu brigade i to unutar kasarne, u neku sobu. Nema spomenika, nema ničeg", rekao je Vučić na pitanje hrvatskog novinara u Zzenevi, i primetio da su Hrvati od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve.

"Pa, oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću, od Slavonskog broda, pa do ko zna kog mesta", primetio je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude pokatoličena.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Za Barešića je podsetio da ga je sud osudio kao teroristu, i to, kaže, ne srpski sud, već švedski, a Hrvati su mu podigli spomenik i kažu da je to njihov heroj, jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

U sklopu obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, u Novom Sadu otkrivena je spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).

Njega je, inače, rat u Hravtskoj zatekao na mestu komandanta Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije.

Kada je otpočela Vukovarska operacija, Bratić je izabran za jednog od komandanata i komandovao je "severnim" delom operacije.

Tokom operacije nedaleko od Vukovara general Bratić je poginuo kada je pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj, kod Borova naselja.

Sveukupno, oko 1.300 vojnika JNA izgubilo je život u bici u Vukovaru i okolnim mestima.

Bratić je jedini general na jugoslovenskoj -srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.