Vučić u Ženevi: Ponosan sam na saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom; Želimo jasan odgovor od EU - da li nas želi ili ne

Tanjug

08. 11. 2019. u 12:41

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je predsednik Srbije

Вучић у Женеви: Поносан сам на сарадњу Србије са Русијом и Кином; Желимо јасан одговор од ЕУ - да ли нас жели или не

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ženevi da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.


"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo", rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.


Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.


"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.


Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.


"I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.



VUČIĆ: ŽELIMO JASAN ODGOVOR OD EU - DA LI NAS ŽELI ILI NE


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU - da li je želi ili ne u svom članstvu.


"Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I - ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle skupa "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.


Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.


Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005- 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.


"Znamo da je pred nama još posla - od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani", rekao je on.


Srbija nije u tolikoj meri "evrooptimistična" kao Severna Makeodnija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da "jasnom putu i jasnoj budućnosti", zaključio je Vučić.


Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.


"Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stavri ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu", rekao je on i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve s ciljem jače integracije u regionu.


"Postoje brojne prilike, kao i izazovi", rekao je on, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.


Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.


VUČIĆ: ŽELIMO DA NASTAVIMO UBRZANI RAST I REFORME ZBOG NAŠIH GRAĐANA


Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gde je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.


Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore, istakao je Vučić u izjavi novinarima.


"Mi cemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše buducnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi cemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 ma 1,1 oddsto", rekao je Vučić.


Predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.


Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.



"Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom", kazao je on


Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.


„Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja", kazao je on.


Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.


„Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima, i da tako podižemo našu ekonomiju", rekao je on i dodao da je imao odlične razgvore sa čelnikom EBRD, i da očekuje da postanemo sedište za 4. industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.


„Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane", objasnio je on.



Vučić je kazao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje, ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.


"Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje", dodao je on.


Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani:


„Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim priajteljima", rekao je Vučić.



VUČIĆ O IZJAVI BIVŠE HRVATSKE PREMIJERKE:ZATO JE I BIVŠA


Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.


"Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije. . . Meni to ne smeta", rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).


On je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dođe tamo".


A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".


Predsednik se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.


"Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću", kazao je Vučić.


Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

milos

08.11.2019. 13:33

Retko ko u svetu ima takve prijateljske i bratske odnose sa svetskim silama kao sto su, Rusija i Kina, a mi se mozemo slobodno ponosno pohvaliti!

Sofija

08.11.2019. 13:42

Za saradnju sa Rusijom i Kinom predsednik ima podrsku gradjana. Kome se to ne svidja to je njegov problem.

Goran ali ne Bot

08.11.2019. 17:58

@Goran - Ajde napisi koš neku političku parolu koju će da objave. Samo pokušaj da ima veze sa realnošću.

Braco

08.11.2019. 17:00

Do 2025 Evropske Unije nece ni biti. Raspast ce se iznutra, a Rusije I Kina ce bit vodece super sile u svijetu. EU je hibridna tvorevina napravljena sa namjerom da se par zemalja obogati a ostale osakate. Ovo sa EU I Srbijom je kao magarac I sargarepa biznis.

Гојко

08.11.2019. 17:54

@Braco - Ustaše nas blokiraju,uvijeno,preko Balista.Kažu im da nam uvode takse,da traže kompletno priznanje,a ako prihvatimo,da dodaju i preševsku dolinu,pa će biti bezobrazni i Niš da traže.Nemci i Angloamerikanci su na njihovoj strani,i to je tako....

Gagi

08.11.2019. 18:28

@Braco - Nesekiraj se bice i posle 2025 EU,mene vise sekira dalice dotle biti jos Srba u Srbiji ili ce se preseliti u EU!

Ana S

08.11.2019. 17:05

Predsednik svakodnevno ulaže ogromne napore kako bi odbranio interese našeg naroda! Svakodnevni sastanci sa brojnim svetskim zvaničnicima su samo još jedan dokaz njegovog truda i rada!

Dare

08.11.2019. 17:15

U doba Evropske recesije i politicke konfuzije,Srbija odlicno koristi priliku da jaca ekonomiju sa Kinom i Rusijom.

Marko

08.11.2019. 17:18

Srbija treba da nastavi da sprovodi reforme ne zbog članstva u EU već zbog nas samih.

Goran ali ne Bot

08.11.2019. 17:56

Kao prvo nije mi jasno jel sedi na ušima ili ima problem sa pamćenjem pošto su nam više puta direktno poručili da se slikamo sa članstvom. Kao drugo ko je on da u skupstini govori o spoljnoj politici? To je posao vlade a ne predsednika Srbije. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je prekršen ustav i da on Vodi spoljnu politiku a ne vlada. Po Ustavu i Zakonima on može samo u svojim zvaničnim istupima zastupa stavove vlade. Sve van toga je državni udar.

Siki

08.11.2019. 18:01

Srbija zeli u EU, ali Srbija nikada nece okrenuti ledja Rusiji i Kini, koje su mnogo puta dokazale da su nam iskreni prijatelji!

fretg

08.11.2019. 18:02

Kako je Srbija postala stabilna zemlja sve vise stranih zemalja zele da saradjuje sa nama.

normalan

08.11.2019. 18:06

od većeg standarda u srbiji profitiraće i sve zemlje u okruženju nisam protiv srba ali jesam protiv huškačke politike srpski političara

Ljube

08.11.2019. 19:45

Kada pogledam ko sve vodi drzave ....pitam se ,da li smo mi " narod " " ili nesto drugo .....mozemo imati buducnost samo kao " debili " a kao ljudska bica ,nikada .

Boban

08.11.2019. 19:46

Srbiju danas svi u svetu gledaju drugačijim očima i imaju više poštovanja prema nama.

milena

08.11.2019. 19:59

Srbija mora da se bori za svoju poziciju u svetu, ali to ne znaci da po svaku cenu budemo clanica EU ako to ide na nasu stetu.

Rose25

08.11.2019. 22:03

EU ne zna ni sama sta zeli, prvo mora da se donese odluka o povecanju broja clanica, a to ce verujem biti tek nakon izbora u EU. Ali cilja se izgleda na to da ce nakon odluke o prosirenju Srbija biti prva na listi za ulazak u Alijansu.

Zeljko85

08.11.2019. 22:26

I trebamo da imamo dobru saradnju i sa Rusijom i sa Kinom, i sa svim ostalim zemljama sa kojima imamo dobre rezultate. A EU kad resi da prosiri Alijansu za nove clanice cekacemo ih.

Hedona

08.11.2019. 22:52

Srbija mora da zna da li bi je prihvatili ili ne, ali je važno da vlast u Srbiji zaista bori za ekonomski razvoj i prosperitet naše države.