08. novembar  2019. 11.09  →  09. novembar  2019. 17.58 | Izvor: RTV (Snežana Filipović)

Kako su slike naivaca iz Kovačice postale najlepši poklon - od Sofije Loren do direktora Kineske banke

KOVAČICA -

Kovačicu zovu "Svetskom metropolom naivnog slikarstva" a kovačičke naivce "slikarima čistog srca" jer platnu prilaze neopterećeni školskim poznavanjem umetničkih pravila i rukovode se pre svega ličnim osećajem. Upravo to privlači ljude iz celog sveta da dolaze ovde i kupuju njihove radove. Često su ove slike poklon visokim zvaničnicima drugih zemalja kao što je to ovih dana bio slučaj kada je premijerka Ana Brnabić domaćinima u Kini poklonila nekoliko dela kovačičkih slikara naive.

video icon

Pavel Cicka, prema mišljenju mnogih, trenutno je jedan od najboljih slikara naive u Kovačici. Njegovi radovi nalaze se širom sveta a nekoliko slika ovih dana odneto je u Kinu. Premijerka Ana Brnabić poklonila ih je predsedavajućem Banke Kine Liu Liangu kao i predstavnicima kompanija Huavej i Hbis.

"Jako mi je drago, to je velika čast za umetnika kada se njegove slike nalaze na takvim mestim", kaže Pavel Cicka za RTV.

Slike odnete u Kinu naručene su iz Galerije "Babka".

"Zamolili su nas da im pošaljemo slike koje su optimistične, na kojima su deca, gde ima događaja iz seoskog života, mi smo im poslali dela više autora i oni su izabrali slike Pavela Cicke", priča Klara Babka, vlasnica galerije.

Galerija "Babka" priređuje izložbe po celom svetu a prošle godine dela kovačičkih slikara izložena su u Palati Ujedinjenih Nacija.

Čuvenu Galeriju naivne umetnosti u Kovačici, od njenog osnivanja davne 1955. godine, posetile su mnoge poznate ličnosti: Sofija Loren, Brižit Bardo, Alen Delon,posada Apola 11, Rolingstonsi, Kralj Huan Karlos…

"Kada su u pitanju Zuzana Halupova i Martin Jonaš Rolingstonsi su kupili njihove slike. Alen Delon, Sofija Loren i Huan Karlos takođe su kupovali slike, a kada je u Pitanju Sofija Loren Martin Jonaš je naslikao jednu njenu sliku koju je dobila na poklon", kaže Ana Žolnaj Barc, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici

Kovačička Galerija naivne umetnosti često priređuje izložbe u inostranstvu a sledeća je za nekoliko dana u Bratislavi. Ova galerija ima godišnje oko 20 hiljada posetilaca od kojih je trećina iz inostranstva.

 

Tagovi
Srodne vesti