Najnovije vesti
Vesti Društvo
"Misija Koridor 10 je ZAVRŠENA" Mihajlović pred sutrašnje otvaranje nove deonice autoputa od Niša do Bugarske

"Misija Koridor 10 je ZAVRŠENA" Mihajlović pred sutrašnje otvaranje nove deonice autoputa od Niša do Bugarske

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je danas deonicu istočnog kraka Koridora 10, uverila se da je sve spremno za sutrašnje svečano otvaranje i poručila: "Misija Koridor 10 je završena".

Koridor 10, istočni krak Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Koridor 10, istočni krak

- Mihajlović je, uoči otvaranja kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, obavila završnu kontrolu, obilazeći galeriju i tunel Bancarevo, gde je razgovarala sa izvođačima radova i predstavnicima Koridora Srbije.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

- Sve je spremno za otvaranje Istočnog kraka Koridora 10 za saobraćaj i od Beograda do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada stizaće se za nešto manje od tri sata - rekla je Mihajlović.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada je ukupne dužine 86,9 kilometra.

Deonice na istočnom kraku Koridora10 koje se puštaju u saobraćaj 9. novembra su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km: Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju.

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je: 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon - ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Zatim tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarerevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku - Sopot i Sarlah.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Pročitajte još

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.