Najnovije vesti
Vesti Politika
Jadranka Kosor: Vučić nema šta da radi u Hrvatskoj

Jadranka Kosor: Vučić nema šta da radi u Hrvatskoj

Aleksandar Vučić nema šta da radi u Hrvatskoj, poručila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, povodom informacije da je predsednik Srbije pozvan da prisustvuje Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu, 20. i 21. novembra, u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

- Svejedno je gde će Vučić govoriti ili sedeti u Zagrebu na skupu EEP-a. On, koji ne priznaje presude suda u Hagu, on koji je u Glini '95. govorio o komadanju Hrvatske, on koji hrvatsku upoređuje sa Hitlerovom Nemačkom, nema šta raditi u Hrvatskoj - naspisala je Tviteru Kosor.

Ona je navela da će Kongres biti prilika da "Vučić dovede i prijatelja (generala Veselina) Šljivančanina, osuđenog za zločin u Vukovaru", i da se "opet naruga nestalima koje je obećao tražiti".

- Evo prilike da se podseti i govora u Glini o Hrvatskoj koja to neće biti. Shame (sramota) - napisala je Kosor.

Ona je upitala i zašto je HDZ u EPP ćutao kada je SNS postala pridruženi član grupe.

Pročitajte još

Reagujući na izjavu premijera Andreja Plenkovića da je Vučić dobio poziv predsednika EPP Džozefa Daula, Kosor je naglasila da je to nevažno, te da je Daulu neko morao reći da je noć 20. na 21. novembar bila "najstrašnija noć, u kojoj su odvedeni iz vukovarske bolnice pobijeni na Ovčar", a da je zapovednik tada bio Šljivančanin.

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić
Foto: Kabinet predsednika Republike Srbije / Promo
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

Kosor je, odgovarajući drugim korisnicima tvitera koji su reagovali na istu vest, napisala i da "valjda svakom normalnom građaninu Hrvatske nije normalno da se Vučić šepuri po Hrvatskoj".

Predsednik Srbije je sinoć rekao da još nije odlučio da li će doći u Zagreb, a da "histerija" koja se digla u delu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska, posebno, kako kaže, kod onog njenog dela koji nikad nije bio naklonjen regionalnoj saradnji i dobrim odnosima Srbije i Hrvatske, može ponekad i da prija ,"jer to znači da dobro radi za Srbiju i svoj narod".

Pusić: Neobična pobuna zbog poziva Vučiću

Nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, kaže da je čudno i neobično to da među članovima vladajućeg HDZ ima dosta onih koji se bune zbog poziva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za učešće na kongresu EPP u Zagrebu kada su, kako kaže, "ta stranka i SNS članice iste političke porodice na evropskom nivou".

Vesna Pusić
Foto: RAS Srbija
Vesna Pusić

Komentarišući poziv upućen Vučiću i reagovanje dela hrvatske javnosti, Pusić je rekla da je Vučić pozvan u Zagreb na kongres EPP kao šef stranke, a ne kao predsednik Srbije.

- Naravno da je pozvan, budući da su i HDZ i Vučićeva stranka članice iste političke porodice kao i HDZ na evropskom niovu. Logično je, normalno, da svi, ako se kongres tu organizuje, mogu da dođu. Čudno je i neobično da među HDZ-ovcima ima dosta ljudi koji se bune protiv toga, a zapravo su u istoj političkoj oporodici na evropskom niovu. Isto je da li sede zajedno u Briselu ili sede zajedno u Zagrebu - rekla je Pusić gostujući na zagrebačkoj N1.