Bosna je besna na Makrona

Zvaničnici iz Bosne izrazili su nezadovoljstvo zbog komentara francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi s povratkom džihadista iz Sirije i Iraka.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

10:20

Bosna je besna na Makrona
EPA/ Yann Coatsaliou/ Pool

Podsećanja radi, Emanuel Makron ocenio je da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku". U opsežnom intervjuu za londonski "Ekonomist", on je istakao da se ta zemlje suočava s problemom džihadista povratnika.

Portparol Islamske zajednice Muhamed Jusić, izjavio je da za razliku od Francuske koja je u Siriju i Irak poslala 1.900 ljudi, iz Bosne je otišlo samo 300 građana uglavnom žena i dece.

Dodao je i da Francuska očekuje povratak 450 džihadista te da stoga ne vidi zašto je to veći problem u njegovoj zemlji nego u Francuskoj.

Željko Komšić, član predsedništva BiH, najavio je da će pozvati ambasadora Francuske u Sarajevu Gijoma Rusoa kako bi objasnio komentare francuskog predsednika.

Sarajevski portal Kliks je podsetio da je pre Makrona "skandalozne izjave te vrste davala u više navrata predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nazivajući BiH nestabilnom i aludirajući da je pod kontrolom militanata".

Hrvatska: Šokantno, ali ne i iznenađujuće

Za hrvatski Indeks izjave Makrona, za kojeg kažu da je neko vreme figurirao kao glavna nada za evropski projekat, su šokantne, ali ne i iznenađujuće. Portal konstatuje da ovo nije prvi put da Makron oglašava na uzbunu i poziva Evropsku uniju da se probudi i preduzme preko potrebne, strateške reforme, pre nego što bude kasno.

Podsećaju da je u martu ove godine, uoči, kako kažu, tada vrlo neizvesnih izbora za Evropski parlament i očekivanog Bregzita, Makron objavio otvoreno pismo građanima EU, odnosno manifest u kojem je pozvao na "obnovu Evrope".

Šta stoji iza Makronovih dramatičnih izjava analizirali su i hrvatski analitičari, a redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović, kaže da misli da Makron ovim izjavama zapravo sebe pozicionira kao glavnog lidera Evrope, posebno u očekivanju odlaska Angele Merkel.

"U tom kontekstu vidim i francusku odluku da blokira pristup Severne Makedonije i Albanije EU, čime Francuska pokazuje da se bez nje takve odluke ne mogu donositi i da je ona tu vrlo važan faktor", kaže Jović.

Govoreći o samom sadržaju izjave, Jović konstatuje da je odavno zastupljena ideja da se EU mora emancipovati od SAD. "To je njena dužnost još od pada Berlinskog zida 1989. i raspada Varšavskog bloka. Imali smo takav proces emancipacije od Sovjetskog Saveza, ali nikad nismo imali sličan proces kad se radi o SAD-u", smatra Jović.

Viša naučna saradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu Senada Šelo Šabić smatra da stvar, kako kaže, nije tako dramatična kako je Makron predstavlja i on je, kaže, verovatno svestan toga.

"Ali verovatno (Makron) namerno želi da isprovocira raspravu o bodućnosti Evrope", rekla je za Indeks Senada Šelo Šabić i dodaje da je to možda odraz njegovog karaktera i političkog profila, budući da je, kako kaže, on vrlo ambiciozan i konfrontacijski nastrojen.

Jutarnji list, povodom izjava Makrona piše da je tek nakon što je objavljen celoviti transkript njegovog intervjua Ekonomistu, izašao na videlo deo u kojem Makron govori o Zapadnom Balkanu, gde kaže da problem na ovom prostoru nisu ni Makedonija, ni Albanija, već BiH.

Jutarnji ističe da se Makron proteklih dana našao pod snažnim kritikama da je svojom blokadom otvaranja pregovora o članstvu u EU s Albanijom i Severnom Makedonijom uzdrmao Zapadni Balkan, te oslabio EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: