• Search form

08.11.2019 | 00:06

Solidarno do novih zona slobode

Solidarno do novih zona slobode

Jubilarni, 15. Filmski festival Slobodna zona otvoren je 7. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uz poruku o potrebi veće solidarnosti za odbranu slobode u svakodnevnom životu, a time i u društvu u celini.

Festival su u krcatoj Kombank dvorani u Beogradu otvorili aktivisti Združene akcije Krov nad glavom Ivan Zlatić i Tatjana Aničić, navodeći razloge borbe protiv surovog sistema prisilnog iseljavanja, odnosno za ljudsko pravo na dom.

Aktivisti Krova nad glavom konstatovali su da prisilno iseljenje može svakom da se desi, te da ga je moguće sprečiti jedino većom solidarnošću sa onima koji su ugroženi.

“Jedini način da se odbranimo je da nas na svakom iseljavanju bude više nego što oni mogu da nas uhapse. Hajde da svaki prag, svako dvorište pretvorimo u slobodnu zonu!”, poručio je Zlatić, ispraćen aplauzom.

Tatjana Aničić, koja se pojavila na bini sa sinom, navela je da su njih dvoje žrtve sistema, a još su u svom stanu samo zahvaljujući dobrim ljudima koji se odazvali i pomogli im. “Odlučila sam da ne mogu i ne smem da budem samo žrtva, počela sam da dolazim na prinudna iseljenja i da sada ja svojim telom branim svoje ljude. Hapsili su me zbog toga, ali me nisu dovoljno uplašili. Idem dalje jer sam prestala da budem žrtva”, rekla je Tatjana Aničić i podsetila na hapšenja aktivista u Novom Sadu, na osnovu čega je i shvatila da ne treba samo da stoji u odbrambenom kordonu, već i da govori o tome da i obična, samohrana majka ima šta da kaže i pozove i druge da se priključe.

“Zato moj sin večeras stoji ovde sa mnom, jer želim da nauči i vidi da ono što gleda u crtaćima nije realnost, da život nije ušuškan i mirisan kutak. Ma koliko to sumorno zvučalo, želim da već sada nauči da se za slobodu izbori i pre svega zna da samo ako smo solidarni možemo da pomognemo jedni drugima, da je solidarnost naša jedina snaga”, poručila je Tatjana Aničić.

Uoči muzičkog dokumentarnog filma “Areta Frenklin – Amazing Grace”, prvog od oko 50 angažovanih filmova koje će publika videti do 12. novembra, koselektorka Branka Pavlović istakla je da je reč o filmovima o “nedostajanju, egzilu, odsustvu, čežnji, nepravdi, o vremenu koje prolazi i potrebi da u njemu ostavimo neki trag, o tome zašto je potrebno da se sećamo i kako da ostanemo ispravni i dosledni sebi, uprkos svemu, a toga svega je mnogo”.

Kao posebno drag, navela je film iz programa Ženska linija u kojem 84-godišnja junakinja kaže da i dalje postoji zato što uvek ima nešto za šta se vredi boriti. “Zato smo mi tu već 15 godina i zato ste vi tu – hvala vam za prvih 15 godina Slobodne zone”, rekla je Branka Pavlović.

Najavljujući programe 15. Slobodne zone, koselektor Ivan Bakrač posebno je istakao gostovanje kanadskog reditelja Denisa Kotea, jednog od najspecifičnijih autora u svetu, kojim počinje novouvedeni program U fokusu.

“Ove godine imamo dosta filmova koji se bave suočavanjem, a to je ono što publika Slobodne zone zna da ceni”, dodao je Bakrač.

Direktor Slobodne zone Rajko Petrović, rezimirajući prvih 15 godina tgo festivala, rekao je da je prikazano više stotina filmova na više od hiljadu projekcija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz više od 700 festivalskih gostiju, 14 turneja u više od 50 gradova po Srbiji, te veliko interesovanje za kamp Slobodne zone junior. Takođe, zahvalio je velikom broju volontera, kao i pratiocima na društvenim mrežama.

“Sve to je naš kapital, ali to je i zbir rada pametnih i kreativnih ljudi”, istakao je Petrović, pominjući i osnivače Slobodne zone Katarinu Živanović i Marka Popovića, te desetine ljudi koji su radili na tom festivalu. Među njima su i neki koji više nisu živi, poput Nebojše Popovića.

Slobodna zona je 2018. godine prikazala oko 50 angažovanih filmova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a najboljim filmom u međunarodnoj selekciji proglašen je “Ukus cementasirijskog reditelja Zijada Kaltuma, dok je u regionalnoj konkurenciji pobedio “AgaMilka Lazarova iz Bugarske. Posebno priznanje dobio je potresan dokumentarac “Srbenka Nebojše Slijepčevića iz Hrvatske, koji je bio i gost 14. Slobodne zone.

Karte za 15. Slobodnu zonu u prodaji su na blagajnama DKC-a, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Kulturnog centra Novog Sada, kao i putem onlajn prodajnog servisa tickets.rs.

Festivalski sajt je freezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Anastasija Zec

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav