Gojković: Država planira da za prvo dete daje od 300.000 do 350.000 dinara

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.
Gojković: Država planira da za prvo dete daje od 300.000 do 350.000 dinara
Foto: Pixabay
"Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine", objašnjava Gojković.
 
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da Rusija u svojim odnosima u svim svojim delatnostima na međunarodnom planu misli o porodičnim vezama, o prosperitetu i države pa i svake porodice.
 
"Veoma je važno da program 'Svetost materinstva' radi da bismo uspostavili porodične veze, porodičnu tradiciju na temelju tradicionalnog pojma. I ovo je jedino rešenje socijalnih, pa i demografskih problema koji sada predstavljaju jedan od najvećih izazova svima", kaže ambasador Ruske Federacije u Beogradu.
 
Finansijsku pomoć za mere populacione politike, u protekle tri godine, dobila je 161 opština. 
 
"Iako je merna jedinica u demografiji decenija, raduje nas i ohrabruje vest da se u prvih deset meseci ove godine po prvi put u Srbiji rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prosle godine", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.
 
Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo.
 
"To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
 
Srbija je domaćin dvodnevnog međunarodnog foruma "Svetost materinstva", posvećenog porodici i izazovima sa kojima se ona danas suočava. 
  • Vera

    23.11.2019 09:00
    021
    Prvo dete kad sam rodila,dinara nisam dobila,trojke kad sam rodila dinara nisam dobila,samo materijalno godinu dana,skoro sam rodila devojcicu,na nju isto nema nikakvu novcanu pomoc,kazu rizik za drzavu svako 5 dete. Sramota,za druge stvari ima pravno,vrtic,prevoz,uzinu,udzbenike i sve sem novca. Zalosno,nisam njih rodila zbog novca,vec sto volim decu,bilo bi reda pomoci porodice sa vise dece.
  • Mm

    13.11.2019 12:47
    Razum
    Pa ako vi imate bolji predlog kazite ili ste nauceni (neuceni) samo na kritiku lil bas vas da srbi izumru bas ste glupi vucic sve radi po planu taj pametan covek voli srbiju i svoj narod
  • MM

    11.11.2019 12:28
    @ Sreto
    Tema je vec zastarela ali posto se ovo ocigledno odnosi na mene, da Vam odgovorim. Kao prvo, nemojte menjati teze i brkati stvari. Putevi su strateski interes i jedan od glavnih infrasktrukturnih mreza u drzavi. I da, koristimo ih svi, manje-vise. Sad cete reci i deca su interes drzave. Da, ali ja lepo napisah da se natalitet resava stvaranjem uslova za zivot a ne zavlacenjem ruke u tudj dzep. Roditelji cesto miale da samim rodjenjem deteda sticu pravo da se nakace drzavi na jasle. Ali posto smo drzava svi mi, ispada da smo tim socijalnim davanjima svi mi kao gradjani nepitani uvuceni u finansiranje tudje dece. Dakle potpuno je razlicito ako se od nasih zajednickih para finansira nesto od opsteg znacaja poput eto puteva, i kad se od tog zajednickog novca nekom uplati na racun zato sti je rodio dete. Koliko god da se prica o deci predstavlja kao opsta briga, ipak je to prvenstveno briga onih koji su ih rodili i to roditelji treba konacno da shvate. Mene licno njihova deca zanimaju koliko i jucerasnja kisa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.