BiH MEDIJI KOVERTU SA METKOM POVEZALI SA KARAĐORĐEM: Pošiljka koja je stigla u parlament ukazuje i na četnike i navijače Partizana
Foto: Avaz.ba

istražili

BiH MEDIJI KOVERTU SA METKOM POVEZALI SA KARAĐORĐEM: Pošiljka koja je stigla u parlament ukazuje i na četnike i navijače Partizana

Bosna i Hercegovina -

Koverta, koja je stigla juče na adresu parlamenta BiH, poslata je iz Orašca u Srbiji, sa metkom od 7,65 milimetara, umotanim u jedan pufer, saznaje Avaz.

Podaci o koverti koja nam je poslata potvrdile su policijske agencije, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, a istragu je preuzelo i Tužilaštvo BiH.

Na koverti je bila i poruka "Sa verom u Boga, sloboda ili smrt" i fotografijom glave mrtvog čoveka, sa dva krsta. To je simbol koji koriste pripadnici pokreta Ravna Gora, ali i navijači Partizana iz Beograda.

Ovaj simbol, s glavama mrtvih, koristili su četnici, zaključuje Avaz. To je zastava sa lobanjom i dve kosti ispod nje. Natpisi "Sloboda ili smrt" i "Sa verom u Boga, za kralja i u otadžbinu" zapravo su četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, uglavnom u Sandžaku, BiH i na Kosovu i Metohiji.

foto: Avaz.ba

Saznajemo da je SIPA juče oduzela ovu kovertu odmah nakon najave, a KDZ je pregledao svu poštu koja je juče stigla u Parlament od strane članova Direkcije za koordinaciju policijskih tela, koji takođe obezbeđuju ovaj objekat.

Prema nezvaničnim informacijama, ista koverta je navodno poslana na adresu ustanove u Sandžaku, ali se takvi navodi još uvek preispituju.

Iako se na koverti nalazi poštanska marka od 30. oktobra 2019. godine, na kojoj je na prednjoj strani indikativno slika Gavrila Principa, imena pošiljaoca i grada Orašca (Šumadija). Ime pošiljaoca na koverti je Đorđe Petrović, što je veza sa Karađorđem. Bio je vođa Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.

foto: Avaz.ba

"Sada je sve poslato na stručnu procenu. Obavestili smo tužioca i tužilaštvo. Videćemo šta će istraga pokazati i koji je motiv", kaže naš izvor iz policijske agencije.

Iako je adresa primaoca Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti se ne navodi tačno ko je primalac i koji je bio motiv. Svim zaposleni koji su se juče nalazili u Parlamentu inspektori su privremeno mobilne kako slučajno slika koverte ne bi izašla u javnost.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track