');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

CRNA LISTA OVK Veselji će uskoro biti saslušan u Hagu, a pred specijalnim sudom za zločine protiv Srba pojavilo se i ovih 68 Albanaca

Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji saopštio je danas da je primio poziv na saslušanje od Specijalnog suda kome će se, kako je rekao, odazvati 4. novembra. Međutim, on je samo jedan u nizu na dugačkom spisku osoba koje je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine ispitalo od novembra prošle godine do danas.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kadri Veseli foto Erkin Keçi - Anadolu Agency Foto: Erkin Keçi - Anadolu Agency / Promo
Kadri Veseli foto Erkin Keçi - Anadolu Agency

Kako je preneo Kossev, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra prošle godine pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Najzvučnije ime svakako je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji se ove godine našao pred sudom zbog čega je i podneo ostavku na to mesto, a njih ukupno 68 govorili su o svojim svedočenjima.

U nastavku sledi lista osoba koje su o ispitivanju govorile javno.

Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

Rustem Mustafa - Remi, bivši komandant "Operativne zone OVK" u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu "osumnjičenog svedoka", kako je sam rekao.

Gani Geci
Foto: Gani Geci / Facebook
Gani Geci

Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva četiri Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Sokolj Dobruna, bivši predsednik "Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova", pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

Sokolj Dobruna
Foto: TvSyriVision / youtube
Sokolj Dobruna

Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši "šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba". Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik takozvane "Dreničke grupe". Ljuštaku je ispitan i 17. januara u Hagu, "branio se ćutanjem". Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Pročitajte još

Remzi Šalja, komandant "Crvena Jabuka", "komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK", pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se "neće predati" niti odgovoriti na poziv. U međuvremenu je stigla i nova vest - Šalji se "gubi svaki trag", a početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za njim.

Šalja je 24. maja uhapšen po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu a u skladu sa optužnicom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Početkom jula osuđen je na 14 godina zatvora zbog otmice Albanca koji je kasnije pronađen mrtav.

Safet Sulja, pukovnik OVK, deo "operativne zone Paštrik", pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13. do 14. decembra.

Safet Sulja
Foto: Indeksonline / youtube
Safet Sulja

Sabahajdin Cena, bivši OVK pripadnik u "operativnoj zoni Paštrik", saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant OVK, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog "narušenog zdravlja", ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Raimonda Reci
Foto: Raimonda A Rreci / Facebook
Raimonda Reci

Ismet Tara, poznatiji kao "Komandant Hodža" primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.

Naser Krasnići, bivši komandant OVK za oblast Paštrik ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.

Nazif Mehmeti, bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.

Faton Mehmetaj, bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je Mehmetaj bio ispitivan.

Pročitajte još

Mahir Hasani, pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, javio je prištinski Insajderi, ali je vest demantovao sam Hasani. Međutim, početkom februara, advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila je da je specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.

Ljahi Ibrahimaj (Lahi Ibrahimaj) general OVK iz Metohije (Dukagjin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.

Isuf Gaši ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.

Pjeter Šalja poznatiji kao "Komandant vuk" ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu. Ovu vest saopštio je Šalja 21. februara, ali tada nije precizirao kada je ispitan, već je naveo da je bio ispitan "pre nekoliko dana".

Bljerim Kuči
Foto: Facebook
Bljerim Kuči

Bljerim Kuči, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će "ispuniti svoju obavezu" i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal Zeri je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.

Osman Karpuzi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.

Baškim Ndrecaj, bivši pripadnik OVK iz Suve Reke 13. marta dobioje poziv Specijalnog suda. Ndrecaj je ispitan maja i to kako je saopštio, u svojstvu osumnjičenog. Rekao je i da se branio ćutanjem.

Saljih Ljajći, komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je "Udruženje ratnih veterana OVK" iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.

Enver Šalja, bivši predstavnik OVK u Nemačkoj. Poziv za saslušanje u svojstvu svedoka uručen mu je upravo u Hagu gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

Bivši pripadnik OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg, čiji identitet je poznat TV Kljan Kosova, ispitan je tokom marta u kancelarijama EULEX-a u Prištini.

Rahim Hašimi (Rrahim Hashim), bivši pripadnik "Delta komandnih snaga" 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Hašimija je uhapsila Kosovska policija u maju zbog sumnje da je sa organizovanom kriminalnom grupom počinio krivična dela zelenašenje, prinuda i prevara, međutim, za razliku od četvorice uhapšenih u akciji "Talas" kojima je određen pritvor, Hašimi je odmah po hapšenju oslobođen.

Mendim Daka - Šari (Mendim Daka "Sharri") bivši komandant specijalne jedinice "Generalštaba OVK", kako je prenela Gazeta Express 13. maja trebalo je da putuje u Hag na poziv Specijalnog suda.

Fljamur Hoti (Flamur Hoti), bivši pripadnik OVK, kako je sam potvrdio, pozvan je od strane Specijalnog suda za 28. maj. Nije poznato da li je i u kom svojstvu ispitan.

Šukri Buja
Foto: RTV TEMA / youtube
Šukri Buja

Šukri Buja (Shukri Buja), bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, kako je sam potvrdio za Gazetu Express, biće ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 17. jula u Hagu

Ramiz Ćerićin (Ramiz Qeriqin), poznat kao "komandant Lav", ispitan je 9. jula u Prištini u svojstvu osumnjičenog, kako je sam naveo. Medijima je rekao da nije mogao da putuje u Hag zato što nema pasoš jer je na poternici INTERPOL-a, pa mu je omogućeno da bude saslušan u kancelariji EULEX-a u Prištini.

Naim Maljoku, savetnik kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja i bivši načelnik Oslobodilačke vojske Kosova, saopštio je 10. jula da je u Hag pozvan u svojstvu svedoka.

Ramush Haradinaj
Foto: Facebook / Facebook
Ramush Haradinaj

Ramuš Haradinaj, koji je u tom trenutku vršio funkciju premijera, saopštio je 19. jula da je dobio poziv za ispitivanje od Kancelarije specijalnog tužioca i da će se u Hagu pojaviti u svojstvu osumnjičenog zbog čega je podneo ostavku na funkciju premijera. Haradinaj je bio ispitan u Hagu 24. jula.

Bisljim Zurapi (Bislim Zyrapi), savetnik predsednika Kosova i istovremeno bivši načelnik štaba OVK, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Saslušanje je, kako je sam potvrdio za kosovske medije, zakazano za 4. avgust.

Sokolj Bašoten (Sokol Bashotën), kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena, biće saslušana u Hagu, potvrdio je za Insajderi predsednik bivših pripadnika OVK, Hisni Gucati (Hysni Gucati). Datum zakazanog ispitivanja za sada nije poznat.

Jakup Krasnići, bivši predsednik kosovske skupštine, ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.

Miljaim Zeka, poslanik u kosovskoj skupštini, dva puta je već bio ispitan od strane Specijalnog suda, potvrdio je on. Kako je sam naveo, ispitan je u vezi sa slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka "spasio život u zatvoru OVK u Albaniji".

Avdi Ibrahimi, pripadnik OVK "Brigade Paštrik", pozvan je da da iskaz 2. oktobra, ali nije saopštio u kom svojstvu će biti ispitan.

Jedan pripadnik OVK iz "Brigade Paštrik" je dobio poziv za ispitivanje prošle nedelje. Želeo je da ostane anoniman, a o njegovom pozivu je javnost obavestilo Udruženje veterana OVK. Nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.

Novinar Nuhi Bitići saopštio je krajem jula da ga je ispitao specijalni tužilac, ali nije predočio gde, niti u kom svojstvu je ispitan.

Time Kadrijaj
Foto: RAS Srbija
Time Kadrijaj

Time Kadrijaj, poslanicu u kosovskoj skupštini, koja je tokom rata služila u OVK kao vojni lekar u zoni Dukađini (Metohija), kontaktirao je Specijalni sud i u Hagu bi trebalo da se pojavi 18. septembra, u svojstvu svedoka.

Riljind Beriša, službenik kosovskog Ministarstva pravde, poziv je dobio 18. jula. Ispitivan je dva dana za redom od strane tužioca Specijalnog suda u Hagu. Beriša je tokom rata na Kosovu imao samo osam godina. Kako su preneli kosovski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore. Beriša nije osumnjičen zbog zločina u ratu, već je ispitivan zbog navodnog "curenja osetljivih informacija" iz Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde gde i radi. Kosovsko MP, međutim, tvrdi da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi.

Safete Haderđonaj, bivša poslanica stranke PDK, dobila je poziv 4. septembra i pojavila se 19. septembra pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu svedoka. Saslušana je u vezi sa svojim učešćem u ratu u periodu od 01. januara 1998. do 31. januara 2000. godine. Posle ispitivanja nisu poznati ostali detalji.

Ljuljzim Kabaši, kandidat za poslanika za izbore 2019. iz AAK iz Prizrena, pozvan je od strane Specijalnog suda u svojstvu svedoka, a kako prenose kosovski mediji, planirano je da bude ispitan 24. septembra, ali je to promenjeno za 25. On je 24. i otputovao u Hag, dodavši da će biti ispitan u svojstvu svedoka.

Pročitajte još

Sokolj Bašota, predsednik ogranka PDK u Klini, ispitan je 18. septembra u Hagu, kako je sam priznao, u svojstvu osumnjičenog. Prema njegovim rečima, Specijalni sud mu je ponudio sporazum "koji bi bio povoljan za njega, ali loš po OVK".

Petrit Bojadžiu, bivši pripadnik OVK i trenutni kapetan Generalštaba KBS, pozvan je da u Hagu svedoči 25. septembra, ali nije poznato u kom svojstvu.

Mehmet Suljaj, bivši pripadnik 128. brigade OVK, u operativnoj zoni Paštrik pozvan na saslušanje 27. septembra u svojstvu svedoka.

Besim Bajrami, bivši pripadnik OVK iz sela Dreoc u Orahovcu primio je poziv na ispitivanje krajem oktobra, u svojstvu svedoka.

Fadilj Beka, nekadašnji lekar OVK u regionu Drenice i poslanik PDK u Skupštini Kosova, dobio je poziv za saslušanje od strane specijalnog suda 14. oktobra. Pozvan je u svojstvu svedoka.

Fatmir Sopina, bivši pripadnik OVK i predsednik ogranka Prištine, pozvan je u Hag ali nije poznato u kom svojstvu.

Sejdi Veseljin, veteran OVK, pozvan je u Hag, nije poznato u kom svojstvu i kada će biti ispitan.

Abeljard Tahiri, odlazeći Ministar pravde pozvan je u Hag na ispitivanje u svojstvu svedoka. Tahiri nije učestvovao u ratu, već je pozvan, kako je saopštio, zbog nejasnoća koje su se pojavile u njegovoj komunikaciji sa Specijalnim sudom.

Saljih Mustafa, bivši starešina u operativnoj zoni Lab, nije saopšteno kad će biti ispitan niti u kom svojstvu.

Kadri Kastrati
Foto: Wikipedia
Kadri Kastrati

Kadri Kastrati, bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, ispitivanje zakazano za početak novembra, nije poznato u kom svojstvu će biti ispitan

Nuredim Ibiši-Ljeka, starešina u "operativnoj zoni Lab", otkrio je da će biti ispitan sredinom novembra, ali ne i u kom svojstvu.

Gani Krasnići, kandidat za poslanika Samoopredeljenja (LVV) na poslednjim kosovskim parlamentarnim izborima, pozvan u svojstvu svedoka, 11. i 12. novembra biće ispitan u Hagu.

Driton Ljajći, direktor Kancelarije za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda, iako mediji navode da je ispitivan tri dana zaredom u svojstvu osumnjičenog zbog odavanja službene tajne, njegov advokat je naveo da je ispitan 17. oktobra i da je dao izjavu kojom je objasnio svoju i funkciju kancelarije kojom rukovodi.

Naim Miftari, bivši visoki starešina OVK i agent KIA-e (Kosovska obaveštajna agencija) pozvan je od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu na saslušanje sledeće nedelje. Miftarija će, prema njegovim rečima, haški istražitelji ispitivati tri dana zaredom u svojstvu svedoka a sve vreme će ga "nadgledati" njegov britanski advokat.

Azem Sulja
Foto: RAS / RAS Srbija
Azem Sulja

Azem Sulja, bivši pripadnik OVK i jedan od osnivača ove formacije, dobio je poziv za Hag. Nije poznato u kom svojstvu niti kada će biti ispitan.

Isni Kiljaj, predsednik ogranka PDK u Mališevu, nema informacija ni kada će biti saslušan niti u kom svojstvu.

Ibrahim Gaši, pripadnik OVK i bivši rektor UP, potvrdio je da je sredinom oktobra primio poziv Kancelarije specijalnog tužioca.

Jatulah Krasnići (Jatullah Krasnići), bivši pripadnik OVK iz Prizrena, pozvan je da 29. oktobra da iskaz Specijalnom sudu.

Fazlji Behrami (Fazli Behrami) iz Srbice, član Brigade 113 "Muj Krasnići" u operativnoj zoni Drenica pojaviće se pred Specijalnim sudom. Za sada nije poznat datum niti u kom svojstvu će dati iskaz.

Pročitajte još

Šaban Sulja (Shaban Syla) koji je osuđen za pokušaj ubistva Adema Saljihaja (Adem Salihaj) u slučaju Blace 2, daće iskaz Specijalnom sudu, saopštio je predsednik veterana OVK. Sulja je demantovao da je primio poziv.

Smajlj Ljatifi (Smajl Latifi), aktuelni gradonačelnik Orahovca, pozvan je u Hag. Nema informacija o datumu niti u kom svojstvu će biti ispitan.

Miljaim Ljatifi (Milaim Latifi) koji je bio nadređeni u TMK (Kosovskom zaštitnom korpusu) pojaviće se pred Specijalnim sudom, nije poznato kada i kom svojstvu.

Eljmi Bitići bivši pripadnik OVK iz Prizrena. Kako je sam potvrdio, biće ispitan 31. oktobra u 9 sati u Prištini.

Zenelj Šalja bivši pripadnik OVK iz Srbice, biće ispitan 5. novembra u Prištini, nije poznato u kom svojstvu.

Dževdet Keljmendi, pripadnik "Crnih orlova" jedinice OVK iz zone "Dukađini", biće ispitan 25. novembra u Hagu.