Najnovije vesti
Vesti Beograd
GENEKS, AUTOKOMANDA, LASTA... Da li znate koliko na autoputu kroz Beograd ima PETLJI?

GENEKS, AUTOKOMANDA, LASTA... Da li znate koliko na autoputu kroz Beograd ima PETLJI?

Lasta, Dušanovac, Autokomanda, Geneks, samo su neke od ukupno 15 petlji koliko ih se nalazi na autoputu E75 kroz Beograd, od naplatne rampe u Vrčinu do Dobanovaca.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Most Gazela Foto: M. B. / RAS Srbija
Most Gazela

Kada iz pravca Niša krenete prema prestonici, prva petlja, koju svako zna na teritoriji Beograda je "Bubanj potok". Nakon simboličnog ulaska u prestonicu, petlja "Lasta" je sledeća na redu, a poznata je po istoimenom prevozniku. Nakon toga ide "Medaković", koja povezuje istoimeno naselje sa užim centrom grada. Nakon nje, "Dušanovac" je sledeća, a njeno ime često se može čuti u izveštajima taksista o gužvama.

Jedna od novobeogradskih petlji
Foto: Bing Maps / screenshot
Jedna od novobeogradskih petlji

Autokomanda, svakako je jedna od najpoznatijih petlji, a svako ko dolazi iz pravca Niša na stadion Crvene zvezde ili Partizana, svakako će se na nju isključiti. U nastavku, tu je petlja kod "Hitne pomoći" a onda i veliki "Mostar". Ukupno sedam petlji sa stare strane reke Save.

U nastavku, čim se pređe most Gazela, "Sava centar" je sledeća petlja, jedna od većih na ovom potezu. Nakon nje, tu je "Arena", kod Zapadne kapije Beograda nalazi se "Geneks", a zatim i isključenje kod Studentskog grada, odnosno petlja "Tošin bunar". U nastavku dolazimo i do petlje "Nacional", zatim i kod pumpe "Zmaj" isključenje na istoimenoj petlji.

Za kraj, sledi petlja "Aerodrom" koja je važna za one koji putuju avionom, a lista se završava u "Dobanovcima.