Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SDS i PDP traže od Zvizdića da sazove HITNU SEDNICU Predstavničkog doma BiH

SDS i PDP traže od Zvizdića da sazove HITNU SEDNICU Predstavničkog doma BiH

Grupa opozicionih poslanika u Predstavničkom domu BiH zatražiće sazivanje hitne sednice, a zahtev će uputiti predsedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću, saznaje Klix.ba.

Foto: Srna / RAS Srbija

Kako saznaju, u proceduri se nalazi predlog izmena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma kako bi se konačno formirale parlamentarne komisije bez kojih parlament BiH ne može raditi.

Potpisnici ovog akta su poslanici SDS i PDP Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić. Klix saznaje da su ovaj zahtev podržali Naša stranka i Nezavisni blok, kao poslanici Damir Arnaut i Jasmin Emrić, a njima bi se trebali priključiti i Klubovi SDP i DF.

- Poznata je činjenica da nakon održanih Oštih izbora u Bosni i Hercegovini nije došlo do formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma, čime je onemogućen normalan rad i obavljanje osnovne zakonodavne funkcije ovog Doma - navodi se u obrazloženju zahteva.

Tako se u izmenama Poslovnika predlaže da “ukoliko Dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama jer klubovi nisu dostavili svoj predlog, Dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog Poslovnika na predlog Kolegijuma doma.”

Takođe predlaže se da “ukoliko klubovi poslanika i Kolegijum doma ne postupe no članu 6. st. (1) i (2), Dom će na predlog klubova poslanika koji su dostavili svoj predlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u Komisijama”.

Tako se na ovaj način, kako su naveli, pojednostavljuje procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

Još od decembra 2018. godine odnosno konstituisanja Predstavničkog doma nikada nisu formirane parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tela koja razmatraju akte pre nego se nađu na sednici ovog doma.

Reč je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za spoljne poslove, Komisiji za spoljnu trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti polova, piše Klix.