Dostupni linkovi

Tim Von der Leyen skoro kompletiran, čeka se Johnson


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Poslednjim predlogom iz Rumunije za predstavnicu ove zemlje u novoj Evropskoj komisiji, buduća predsednica ove institucije Ursula von der Leyen je skoro pa kompletirala ekipu koju treba da potvrdi Evropski parlament.

Međutim, ostaje nepoznanica da li će Velika Britanija izaći sa novim imenom u skladu sa zahtevom koji je Von der Leyen uputila britanskom premijeru Borisu Johnsonu, u vreme još jednog odlaganja Brexita.

Tierry Breton iz Francuske, kojem je dodeljen portfelj industrije, Oliver Varhelyi iz Mađarske, koji će biti odgovoran za proširenje, kao i Adina-Ioana Valean, nadležna za transport, biće podvrgnuti istim procedurama poput prethodnika, koji, pak, koji nisu prošli potvrdu Evropskog parlamenta.

Nekompletna ekipa nove Evropske komisije je bila razlog zašto novi saziv nije preuzeo dužnost 1. novembra kako je bilo načelno planirano.

Evropski parlament je u prethodnom pokušaju odbacio tri imena za buduće komesare. Kod Mađara Laszla Trocsanyja i Roave Plumb iz Rumunije je konstatovan sukob interesa, a Sylvie Goulard iz Francuske nije ubedila evropske poslanike o spremnosti da obavlja funkciju, iako je saslušana u dva navrata.

Glasanje krajem novembra

U međuvremenu, Evropski parlament je već utvrdio agendu kako će dalje postupiti sa tri nova kandidata kako bi se sprovele sve procedure potrebne da nova Evropska komisija preuzme dužnost 1. decembra.

Prema preliminarnoj agendi, Evropski parlament će, počev od 12. novembra, ispitivati prvenstveno sukob interesa kod novih kandidata, a potom 14. novembra će otpočeti potvrdno saslušanje.

Planirano je da se glasanje o celoj ekipi Evropske komisije održi 27. novembra, pod uslovom da do tog trenutka budu uspešno obavljene sve procedure ispitivanja u ovoj instituciji.

Procedura obuhvata prvenstveno ispitivanje njihovog finansijskog poslovanja, kao i konačno potvrdno saslušanje koje treba da se obavi u nadležnim komitetima Parlamenta.

Na odvijanje ovog plana bi moglo uticati to kako će postupiti britanski premijer Boris Johnson, te da li će i kada će predložiti ime britanskog kandidata.

Predstavnici takozvanog tranzicionog tima Ursule von der Leyen su potvrdili da je ona u pismu istakla da želi ženskog kandidata za novog komesara iz Velike Britanije.

Von der Leyen je od njenog imenovanja insistirala na balansu u rodnoj zastupjenosti u Evropskoj komisiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG