Biznis After hour
JOŠ JEDNA GONDOLA NA ZLATIBORU Čajetina je privela kraju radove na žičari do Tornika,a nova trasa biće dugačka 4,5 kilometra

JOŠ JEDNA GONDOLA NA ZLATIBORU Čajetina je privela kraju radove na žičari do Tornika,a nova trasa biće dugačka 4,5 kilometra

Opština Čajetina privodi kraju izgradnju devet kilometara duge panoramske gondole, najduže na svetu, i istovremeno planira još jednu na čijoj projektnoj dokumentaciji se već uveliko radi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Međustanica Foto: RAS Srbija
Međustanica

Gondola kojom će biti povezani turistički centar Zlatibor i kompleks Tornik, kako je najavljeno, počeće sa radom do kraja ove godine. Ova turistička atrakcija ima međustanicu kraj Ribničkog jezera u ponodžju Tornika. Upravo od međustanice, prema zamislima Čajetinaca, gradiće se još jedan krak gondole prema vrhu Čitoga, i biće dug oko 4,5 kilometara.

-Za sada postoji nekoliko opcija trase, jer Čigota ima tri vrha, a zbog same tehnologije izrade gondole stručnjaci koji rade na tome predložiće koja je varijanta najbolja za nas, - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Prva gondola
Foto: V. Lojanica / RAS Srbija
Prva gondola

Cilj drugog kraka gondole je razvijanje turističkih potencijala Čigote, kako bi i taj deo Zlatibora sa svim svojim prirodnim lepotama privlačio rekreativce, ljubitelje prirode i adrenalinskih sportova tokom cele godine. Zatim, nova treba da doprinese rasterećenju ne samo Tornika, već i područja oko Ribničkog jezera, s obzirom da je ovde planiran „Zlatni grad“ sa sportsko – rekreativnim sadržajima i konceptom razvoja turizma visoke kategorije.

-U toku je izrada idejnog rešenja za gondolu od Ribnice ka vrhu Čigote i namera je da se master plan za razvoj čitavog područja završi u 2020. kada ćemo početi i sa realizacijom izgradnje i te gondole. Očekujemo da ćemo u naredne dve godine završiti ovaj projekat po fazama i tako kompleks Čigote staviti u funkciju, čime ćemo zaokružiti turističku ponudu na nivou celog Zlatibora, - objasnio je Stamatović.

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Gondola od centra Zlatibora do Tornika koštala je Čajetinu 13 miliona evra. Koliko će koštati krak od Ribnice do Čigote još uvek se ne zna, tek izvesno je da će biti mnogo jeftiniji jer se radi o upola kraćoj deonici, a pritom kao polazište će koristiti postojeću međustanicu. Za razliku od prve, koja je finansirana isključivo iz budžeta zlatiborske opštine, druga gondola bi mogla da bude pomognuta sredstvima države.

Pročitajte još

-Mi ćemo u budžetu za narednu godinu planirati novac za početne radove, a nadamo se da ćemo uspeti da dobijemo novac i od Vlade Republike Srbije jer je reč o opštem interesu s obrzirom da Zlatibor staje u red svetskih turističkih centara. Uvereni smo da Čajetina više neće imati administrativnih problema, kao što ih je bilo tokom realizacije projekta gondole od Zlatibora do Tornika, - kaže prvi čovek opštine Čajetina.