Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Henri Kisindžer upozorava: Veštačka inteligencija će PROMENITI LJUDSKU SVEST i način ratovanja

Henri Kisindžer upozorava: Veštačka inteligencija će PROMENITI LJUDSKU SVEST i način ratovanja

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer uveren je da veštačka inteligencija može potpuno da promeni ljudsku svest - od toga kako doživljavamo sebe, pa sve do strateškog odlučivanja. On je takođe optužio stručnjake za razvoj veštačke inteligencije da nedovoljno razmišljaju o posledicama svojih proizvoda.

Henri Kisindžer Foto: Jim Lo Scalzo / EPA;
Henri Kisindžer

Kisindžer (96) govorio je na konferenciji “Snaga putem inovacija”, koja se trenutno održava u Vašingtonu, u Hotelu "Liejzon".

Odgovarajući na pitanje šta misli o moćnoj, vojno opremljenoj veštačkoj inteligenciji i kako bi ona mogla da utiče na globalnu bezbednost i strateško odlučivanje, Kisindžer je rekao:

- Ja to ne posmatram sa aspekta tehničara. Mene brinu istorijski, filozofski i strateški aspekti toga i sada sam već siguran da će veštačka inteligencija i propratne discipline prouzrokovati promene u ljuduskoj svesti, kao prosvetiteljstvo - rekao je Kisindžer, aludirajući na istorijski period u 18. veku, kada su racionalni i naučni pogledi na svet zamenili dotadašnja shvatanja, zasnovana na veri.

Foto: Nathan Rupert / Flickr

On je istakao da “nije protiv” veštačke inteligencije i da bi ona čak mogla da nas “spase”, ali da smatra da programeri ne posvećuju dovoljno pažnje pitanju šta će to značiti “ako ljudski rod bude okružen automatizovanim radnjama”, koje ljudi ne mogu da objasne, niti potpuno razumeju.

Veštačka inteligencija će “promeniti karakter strategije i ratovanja”, ocenio je on. Mnogi akcionari i donosioca odluka to pitanje i dalje shvataju kao “inovativni tehnički sektor” i još nisu shvatili da veštačka inteligencija “nužno donosi promene i u filozofskom poimanju shveta”, te da će “suštinski promeniti ljudsko opažanje”.

Foto: Lawrence Livermore National Laboratory / youtube

On je izrazio strahovanje da bi militarizovana veštačka inteligencija mogla da dovede do propasti diplomatije. Tajni i prolazan karakter veštačke inteligencije znači da to nije nešto što državni akteri jednostavno mogu da “iznesu na sto” kao očiglednu pretnju, kao što je to slučaj s konvencionalnim i nuklearnim oružjem. U toj strateškoj oblasti “ulazimo u zonu gde možete da zamislite ogromnu moć”, a “neprijatelj neko vreme možda neće znati odakle opasnost potiče”.

Pročitajte još

Nejasna situacija mogla bi da izazove neviđeni haos na bojnom polju, ili bi državr moglr pogrešno da identifikuju izvor napada. Što je još strašnije, izveštaj korporacije RAND iz 2018, godine upozorio je da bi veštačka inteligencija mogla da poveća opasnost od nuklearnog rata, što znači da ćemo morati “ponovo da razmotrimo element kontrole naoružanja” i kako bi “koncept kontrole naoružanja” mogao da utiče na budućnost, ocenio je Kisindžer.

On je uveren da će algoritmi veštačke inteligencije postati sastavni deo procesa donošenja vojnih odluka, ali da će planeri strategije "morati da se oprobaju u ratnim igrama, pa čak i u stvarnim situacijama kako bi se uverili u kojoj meri možemo verovati tim algoritmima, pri čemu će morati da razmotre i posledice".