Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVI PROTESTI U ČILEU Korišćen suzavac i vodeni top, dve policajke pogođene molotovljevim koktelom,

NOVI PROTESTI U ČILEU Korišćen suzavac i vodeni top, dve policajke pogođene molotovljevim koktelom,

Dve policajke teško su povređene tokom protesta u Čileu, u gradu Santjago, kada su ih demonstranti gađali molotovljevim koktelima, pošto je policija posegla za suzavcem i vodenim topovima, javlja Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi, dve policajke je zahvatio plamen, a vatru su gasile njihove kolege golim rukama i apartima za gašenje požara.

Foto: Tanjug/AP

Na internetu je objavljen i video snimak incidenta.

Policajke Marija Hose Hernandes Tores (25) i Abigejl Katalina Aburto Kardenas (20) prebačene su u bolnicu, a njihovo stanje je ozbiljno, saopštila je policija.

Jedan od Rojtersovih fotografa rekao je da se plamen brzo proširio.

- Policajci su pokušali da ga ugase rukama - naveo je on.

Foto: Tanjug/AP

Ministar unutrasnjih poslova Čilea Gonsalo Blumen obišao je žene u bolnici i osudio napad kao "čisto nasilje, koje nema nikakve veze sa legitimnim zahtevima građana".

- To je bila nasilna, kukavička agresija protiv dve policajke, koje su radile da zaštite bezbednost naših sunarodnika - rekao je on.

Pročitajte još

Neimenovani izvor iz policije rekao je da su policajci pratili standardnu proceduru time što su prvo rasporedili vodene topove, a potom upotrebili suzavac.

On je dodao da su gumeni meci korišćeni samo u slučajevima "neposredne opasnosti" po policajce.

Foto: Tanjug/AP

Dve policajke su među 800 policajaca koji su povređeni u demonstracijama u prethodne dve ndelje, zajedno sa još 1.650 učesnika protesta, saopštile su grupe za zaštitu ljudskih prava.