Obaveza DPS-a je da obnovi Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Demokratska partija socijalista u novom programu, koji će biti usvojen na kongresu 30. novembra, a u koji je "Radio Crne Gore" imao uvid, navodi se da će ta stranka raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijala crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. To je "Radiju Crne Gore" potvrdio i visoki funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

"Mi smo kao ozbiljan politički subjekt dužni to da uradimo, polazeći prije svega od nesporne činjenice, da smo temeljna partija, savremenog političkog sistema i ukupnih društvenih odnosa u našoj državi. Mi smo se identitetskim pa i pitanjem crkve bavili u kontinuitetu. I na prethodnom kongresu, prije četiri godine, mi smo se na objektivan način bavili ovim pitanjima pa i pitanjem položaja vjerskih zajednica", rekao je Vuković.

Prema njegovom mišljenju sadašnje stanje je po više osnova neodrživo. Pre svega, sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju imati regulisan pravni položaj.

Trenutno, kako navodi Vuković, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je neprihvatljivo.

"Srpska pravoslavna crkva djeluje kao relikt jednog vremena, koje je prije više od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Država nikako ne može naći očekivani stepen razumijevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom", ističe Vuković.

Poručuje da se došlo do trenutka kada se stvari više ne mogu odlagati. DPS kao ozbiljan politički subjekt preuzeo je obavezu na sebe da po ugledu na savremene demokratije inicira rešenje i za ovu oblast.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, namera DPS-a je klasično kršenje Ustava, kaže za Radio Crne Gore protojerej Gojko Perović.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pozdravljaju odluku DPS-a. Stevo Vučinić iz pravnog savjeta te crkve kaže za Radio Crne Gore da su se konačno stekli uslovi za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво