Nastavak suđenja Milutinu Jeličiću Jutki u Osnovnom sudu u Kruševcu 1Marija Lukić Foto: Siniša Obrenić

Slučaj „Jutka“, suđenje bivšem predsedniku opštine, najmoćnijem čoveku Brusa Milutinu Jeličiću, koje se nastavlja danas 6. novembra u Osnovnom sudu u Kruševcu, bacio je posebno svetlo na položaj žena u Brusu, posebno angažovanih u javnom sektoru.

Jeličiću se sudi po tužbi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja nad Marijom Lukić koja mu je bila sekretarica. Kao dokaz Marija Lukić ima više od 15.000 lascivnih SMS-poruka, poslatih sa službenog telefona optuženog, a tu su i njeni iskazi o njegovom neprimerenom ponašanju.

Za sličan „tretman“ optužilo ga je još nekoliko saradnica, no one ne vode spor, pošto zastarelost za ovo ne/delo nastupa za tri godine.

Suđenje je započeto u Brusu, ali je zbog uzavrele atmosfere i moguće pristrasnosti suda u korist optuženog prebačeno u Kruševac, gde je do sada održan samo glavni pretres na kom je Jeličić negirao optužbe. NJegovi advokati su tada tražili veštačenje SMS-poruka, kao i njihovo izostavljanje iz dokaza zbog – zastarelosti! Takođe, predložena je duga lista svedoka, a po najnovijim informacijama za odbranu će svedočiti i drugi direktori.

Sam Jeličić tvrdi da je sa njegovog službenog telefona poruke mogao slati bilo ko od zaposlenih u opštini ili iz stranke (SNS), uključujući i samu Lukić, kao i iz obližnje kafane gde se aparat punjen! Pri tome je sporni telefon nestao, o čemu navodno postoji i službena beleška.

Marija Lukić je od obelodanjivanja slučaja izložena direktnim i indirektnim pretnjama, posebno putem društvenih mreža. Poseban oblik pretnji, ali i pritiska na sud je okupljanje Jeličićevih pristalica tokom suđenja, a među njima je i značajan broj žena iz Brusa zaposlenih u javnom sektoru.

Jeličić se posle tužbe i pritiska javnosti povukao sa mesta predsednika Opštine, a čitav spor je prebacio na „politički teren“, kao navodni napad opozicije na SNS i Aleksandra Vučića. Zauzvrat, dobio je otvorenu podršku predsednika. Na soluciji navodne političke diskreditacije i njegovi zastupnici grade odbranu.

Tekst je deo projekta „Položaj žena u javnom i političkom životu Brusa“, koji se sufinansira sredstvima opštine Brus. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne odražavaju stavove organa koji sufinansira projekat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari