Italija u obaveznu nastavu uvodi učenje o klimatskim promenama

Italija će sledeće godine postati prva zemlja u svetu koja će u obaveznu školsku nastavu uvesti učenje o klimatskim promenama i održivom razvoju, rekao je ministar obrazovanja Lorenco Fioramonti.
Italija u obaveznu nastavu uvodi učenje o klimatskim promenama
Foto: Pixabay
Fioramonti, član Pokreta 5 zvezda, najglasnije u vladi podržava zelene politike, a opozicija ga je kritikovala u septembru jer je podsticao učenike da umesto na nastavu odu na proteste protiv klimatskih promena.
 
U intervjuu održanom u njegovoj rimskoj kancelariji u ponedeljak Fioramonti je rekao da će od početka sledeće akademske godine u septembru sve državne škole posvetiti 33 časa problemima klimatskih promena.
 
Mnogi tradicionalni predmeti poput geografije, matematike i fizike takođe će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja, rekao je ministar, bivši profesor ekonomije na Univerzitetu u Pretoriji.
 
"Celokupno ministarstvo promenilo se kako bi održivi razvoj i klimatske promene postali središnji deo obrazovnog modela", rekao je Fioramonti u intervju. "Želim da italijanski obrazovni sistem postane prvi obrazovni sistem koji je stavio životnu sredinu i društvo u središte svega što se uči u školi", istakao je.
 
Fioramonti, autor nekoliko knjiga u kojima tvrdi da bruto domaći proizvod ne bi trebalo više da bude glavna mera državnog ekonomskog uspeha, bio je meta opozicije desnog centra nakon što je postao ministar u dva meseca staroj vladi sastavljenoj od Pokreta 5 zvezda i leve Demokratske stranke.
 
Njegove predloge za nove poreze na avio-karte, plastiku i hranu sa šećerom za prikupljanje sredstava za obrazovanje snažno su napali kritičari koji su rekli da su Italijani već previše opterećeni porezima.
 
Zatim je izazvao bes konzervativaca kad je predložio da bi raspeća trebalo da budu uklonjena iz učionica kako bi se stvorilo inkluzivnije okruženje za nehrišćane.
 
Uprkos kritikama, vladin proračun za 2020. predstavljen parlamentu ove nedelje uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.
  • Sasa

    06.11.2019 09:07
    Ludilo
    Prave se neki novi narativi. Očigledno Evropa gubi trku sa ostatkom sveta, pre svega Kinom i Indijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.