Najnovije vesti
Vesti Društvo
"RADIM ZA 40.000, SVEGA SAM SE ODREKAO, OSTALI SU MI SAMO ALKOHOL I CIGARETE" Ispovest ovog Nišlije otkriva zašto se u ova dva srpska regiona najviše puši i pije, A NAJMANJE ZARAĐUJE

"RADIM ZA 40.000, SVEGA SAM SE ODREKAO, OSTALI SU MI SAMO ALKOHOL I CIGARETE" Ispovest ovog Nišlije otkriva zašto se u ova dva srpska regiona najviše puši i pije, A NAJMANJE ZARAĐUJE

"Kakav je to merak bez alkohola i cigareta" - najmanje zarađuju, najveća je nezaposlenost, a opet najviše od svih regiona u Srbiji troše na alkohol i duvan - to su nedavno objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku o jugu i istoku Srbije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kafana Foto: N. Raus / RAS Srbija
Kafana

Prema pomenutom istraživanju, najveća nezaposlenost je na jugu i istoku Srbije i iznosi 16,2 odsto. S tim u vezi je zanimljivo pomenuti da je najmanje i zaposlenih - 44 odsto, dok je u Vojvodini procenat značajno veći - 47 odsto, a na zapadu zemlje i u Beogradu najveći - okruglo 50 odsto.

Međutim, Nišlije ne tumače to u potpunosti na taj "crni" način, već ga povezuju sa starim dobrim "merakom".

- Niš je poznat kao grad meraka. A kakav je to merak bez cigarete i pića. Odem sa društvom u kafanu na pivo, to je trošak od 500 do 1.000 dinara po izlasku, zavisno gde idemo na piće i da li i jedemo. U kafanama je pivo od 120 do 150 dinara, popijem četiri, pet piva za veče. U kafićima je skuplje, ide i do 250 dinara, ali onda popijemo manje. Najjeftinije je sa društvom na nišavskom keju. Treba ti samo jedna „granata“ (pivo u plastičnoj flaši od dva litra, prim. Aut.) koja košta oko 200 dinara. No, kako ide zima, manje je prostora za taj vid zabave, dodaje on.

Pročitajte još

- Radim na određeno vreme za platu od oko 40.000 dinara, svega sam se odrekao u životu samo su mi ostale još cigarete i pivo kao neko zadovljstvo. Ti dnevni i nedeljni rituali su mi jedini trenutni "ventil". Pušim od svoje 19. godine, punih 15 godina, minimum paklu cigareta dnevno. Standard mi je takav da mogu da priuštim najjeftinije cigarete koje koštaju 240 dinara. Vrlo često ode i preko pakle pa mesečno me taj trošak izađe na oko 8.000 do 10.000 dinara samo za cigarete. Znam da je mnogo, svestan sam te činjenice, ali mi je to trenutno najveće životno zadovoljstvo. Kada me stisnu problemi, zapalim cigaretu i odmah mi je nekako lakše. Sa dimom izađu i brige. Vrate se ona kada se cigareta ugasi, ali zato je tu sledeća cigareta, i sledeća, i sledeća..., priča Nišlija (35) koji je želeo da ostane anoniman.

Kao i mnogi pušači na jugu Srbije, i on povremeno pokušava da uštedi motajući rezani duvan u rizle ili puneći sam cigarete "u domaćoj radinosti", ali je teško naći dobar duvan.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Zato je potpuno paradoksalno da se baš u ovoj oblasti najviše novca troši upravo na alkohol i duvan, oko 6 odsto zarade, a poređenja radi u Beogradu je 3,6 odsto primanja, a u Vojvodini je taj procenat 4,7. Zbog čega je to tako?

- Bilo bi zanimljivo sprovesti neko opsežnije istraživanje na tu temu, budući da se stalno slični podaci pojavljuju. Mišljenja sam da tu postoje različiti faktori. Kada je alkohol u pitanju, to zapravo nije čudna korelacija: nedostatak posla neretko za sobom povlači veću prodaju alkohola - objašnjava za "Blic" psiholog Radmila Grujičić koja dodaje da ovaj vid "zabave" najpristupačniji za široke narodne mase, te da on ima sedativno dejstvo.

Upravo sedativno dejstvo alkohola, doktorka Grujičić povezuje sa različitim psihološkim stanjima izazvanim nedostatkom novca među kojima su najpre depresija i anksioznost.

Foto: M. Šurjanac / RAS Srbija

Ono na šta se u svim regionima najviše troši svakako su hrana i piće, oko 33 odsto, kao i na stanovanje: struju, grejanje, vodu i ostalo i to oko 16 odsto.

Pročitajte još

Međutim, treba istaći da se na jugu i istoku zemlje najmanje se odvaja za obrazovanje.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Dok se u Šumadiji izdvaja dva odsto za obrazovanje, a u Beogradskom regionu i Vojvodini 1,4, u Južnoj i Istočnoj Srbiji, prosečno domaćinstvo izdvaja svega 0,9 odsto iz kućnog budžeta.