05. novembar  2019. 16.50  →  18.12 | Izvor: RTV (Ana Rebić)

Osnovana prva učenička zadruga

TOPOLA -

Srednja škola "Kralj Petar I’’ u Topoli jedna je od prvih škola u Srbiji koja je osnovala učeničku zadrugu. Članovi zadruge "Oplenačka vizija 2019’’ su pored učenika i nastavnog osoblje i sami roditelji, a svi zajedno učestvuju u pripremanju zimnice, kompota, vina i rakije dok kasnije uspešno prodaju proizvode nastale u školi.

video icon

Sa novom školskom godinom započela je sa radom i jedna od prvih učeničkih zadruga u Srbiji. Zadruga "Oplenačka vizija 2019.’’ srednje škole "Kralj Petar I’ ’ u Topoli uspešno pravi zimnicu, kompote rakiju i vina, a veliki broj učenika različitih smerova učestvuje u procesu proizvodnje.

agro, zadruga

Jovan Nikolić, direktor zadruge "Oplenačka vizija 2019’’ i učenik četvrte godine opšte gimnazije kaže: "To je sve naša domaća radinost, sve te vrste vina, rakija, zimnice i turšije. Sve to smo mi ovde proizveli i nadamo se da ćemo to proširiti. U početku nije bio veliki broj ljudi i ja sam očekivao da će i na tome da ostane međutim bila je dobra reakcija učenika ove škole, veliki odziv tako da imamo čak preko 50 aktivnih članova zadruge."

Ivan Borisavljević, učenik četvrte godine veterinarskog smera ističe: "Mi smo na školskoj ekonomiji i kada nam ostane slobodnog vremena tamo smo pravili ajvar, kompot i ostalu zimnicu. Neki od tih proizvoda sa naše ekonomije se nisu ni upotrebljavali a sada šta god se proizvede to se sve iskoristi i mi sve to pripremimo i prodamo."

Nevena Đurić, učenica prve godine jezičke gimnazije napominje: "Pire od jabuka je jako ukusan i može dugo da stoji kao zimnica pošto je pasterizovan i ljudi su baš hteli da ga probaju jer nisu to do sada često viđali da neko pravi. Ovde kod nas je možda najspecifičnije ljuto grožđe koje smo proizveli a posle toga imamo raznih zimnica i džemova."

Pored prehrambenih proizvoda učenici zajedno sa nastavnicima škole prave i nakit i suvenire, ali sve je prvo počelo sa zimnicom i preradom voća.

"Dogovorili smo se da to bude zimnica za početak prvenstveno nešto što nije toliko uobičajeno za druge krajeve jer smo mi prepoznatljivi po grožđu, po proizvodnji voća i vina i dogovorili smo se recimo da to bude slatko vino da bude grožđe u slatko kiselom sosu zajedno sa ljutim papričicama", kaže Danijela Jevtić, profesorka fizike u srednjoj školi Kralj Petar I u Topoli.

Karolina Aleksandrović, profesorka hemije napominje: "Jako je zanimljivo što su se svi udružili od učenika prve godine do učenika četvrte godine, od gimnazijalaca do veterinara i što su svaki dinar koji su zaradili skupljali i vodili računa. Imali smo i malu pomoć lokalnih privrednika koji su dali neko malo učešće za taj početni kapital."

Miloš Petković, direktor srednje škole Kralj Petar I kaže: "Ove godine smo aplicirali i tražili od resornog ministarstva smer prerađivač u prehrambenoj industriji, nismo dobili na kraju to zanimanje ali eto za divno čudo i za primer svima nastavnici fizike, matematike, srpskog, hemije i jezika se zajedno sa decom bave zadrugom i proizvode baš te proizvode koje nudi taj smer."

Novac zarađen od proizvoda učeničke zadruge kako su nam sami đaci rekli biće za početak utrošen na proširenje same proizvodnje a ono što preostane u budžetu biće namenjeno za organizovanje ekskurzija, izleta i odlazaka na kulturna dešavanja.