Vesti

Iznalaženje nove konvencije: post-mondrianovski vizualni ritam05.11.2019. 12:40


Utorak, 5 novembar 2019 u 20h Filmforum, mala sala SKC Beograd, Kralja Milana 48 Iznalaženje nove konvencije: post-mondrianovski vizualni ritam Predavanje Dr Eiči Tosakija, umetnika, istoričara umetnosti i filozofa iz Melburna (poreklom iz Osake, Japan).

 

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku

Dr Eiči Tosaki je istraživao značenje vizualnog ritma preko Mondrianovog jedinstvenog pristupa razumevanju ritma u kompozicionoj strukturi slike, izvodeći reference iz filozofije, estetike i kulture Zena. Inovativnost tog pristupa leži u njegovom ponovnom uvođenju zaboravljenog određenja ritma kao 'stanja' ili 'kompozicije', koje se može detektovati još u doba starogrčke misli. Ovakvo viđenje ritma, kako se u ovom predavanju tvrdi, može se demonstrirati putem piktoralne strategije, jer analiza grčkog poimanja ritma sadrži i opšta mesta. Ovo predavanje demonstrira kako te ideje o ritmu sjedinjuju razlčite puteve intelektualnih razvoja u vizuelnim umetnostima, koje se nalaze u preseku međusobno razdvojenih estetskih kulturnih praksi.

Dr Eiichi Tosaki je umetnik, istoričar umetnosti i filozof iz Melburna (poreklom iz Osake, Japan). Tokom tri decenije istraživanja razvio je sistem Koordinisanog dvoručnog crtanja (BCD). Njegovu knjigu “Mondrijanova filozovija vizuelnog ritma - fenomenologija, Vitgenštajn i istorčno mšljenje” objavio je Springer 2017. Držao je predavanja o istoriji i teoriji umetnosti, filozofiji, religiji, animaciji, japanskoj kulturi i savremenoj umetnjosti. Objavljivao je u međunarodnom konteskstu o istoriji umetnosti, filozofiji i japanskoj kulturi, izlagao je i sarađivao je u velikoj meri sa umetnicima, muzičarima i kompjuterskim programerima (uključujući u to i Tokyo Wondersite,  Fukushima Biennale, iScienceworks). Doktorirao je u oblasti teorije umetnosti (Melbourne University 2002) i umetničke prakse (Monash University 2016). Trenutno je gostujući profesor na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.