1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Sport

"Niko Kovač izgubio sukob kultura"

4. novembar 2019.

Fudbalski klub Bajern objavio je da Niko Kovač više nije njegov trener. Odluka je doneta sporazumno, navodi se u saopštenju. Odlazak Nika Kovača je jedna od glavnih tema sportskih komentatora u Nemačkoj.

https://p.dw.com/p/3SR7r
Foto: Reuters/M. Dalder

Špigel onlajn skreće pažnju na način na koji je objavljen razlaz Bajerna i Hrvata koji je godinu i po dana trenirao najtrofejniji njemački klub. „Na internet-strani Bajerna iznad vesti je postavljena slika na kojoj je Kovač u odelu s kravatom. Time se prema spolja čuvala pristojnost – nisu hteli da ostave utisak da teraju Kovača iz dvorišta. U službenom saopštenju se govori o sporazumnom razlazu, Kovač je mogao da dostojanstveno napustiti ulicu Zebener štrase (sedište Bajerna, prim. ur.), a to je čast koja nije ukazana svakom od njegovih prethodnika. Pa ipak, to nije bilo ništa drugo nego izbacivanje", smatra Špigel.

Televizijska stanica ntv objavila je naslov: „Niko Kovač je izgubio sukob kultura" te objašnjava: „FK Bajern čezne za osvajanjem Lige šampiona. On čezne za umetnošću, nekom idejom igre. Ali, zaposlio je trenera koji ga je učio zanatu. To nije moglo dobro da se završi. I sad je prošlost. Ali, za ekipu je to samo na prvi pogled dobra vest", smatra ntv.

Fokus onlajn donosi mišljenja raznih stručnjaka i zaključuje: „Stručnjaci složni – dilema Bajerna je direktna posledica loše kadrovske politike."

Zidojče cajtung iz Minhena tvrdi da je „Kovač uvek bio strano telo u Bajernu": „Već ubrzo nakon njegovog dolaska međusobno su se sukobile različite predstave o fudbalu. Kovač je u Frankfurtu praktikovao disciplinovan, grub, vertikalan i brz fudbal. Bajern se još uvek držao škole poseda lopte Pepa Gvardiole. To dvoje ne ide zajedno. Možda je to bila odanost načelima, možda tvrdoglavost, ali Kovač nije hteo da svoj stil prilagoditi Bajernu."

Ove novine razmatraju i budućnost hrvatskog trenera: „Verovatnoća da se Niko Kovač kao trener vrati u Bundesligu u svakom slučaju postoji. A postoji i verovatnoća da opet bude uspešan trener kao u Frankfurtu", zaključuje Zidojče cajtung.

Priredio: Anto Janković

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android