Najnovije vesti
Vesti Svet
Gradonačelnik Vukovara: Na Dan sećanja svi dobrodošli, pa i Pupovac

Gradonačelnik Vukovara: Na Dan sećanja svi dobrodošli, pa i Pupovac

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, pozvao je danas hrvatske veterane i porodice poginulih i nestalih da stanu na čelo Kolone sećanja, koja će tradicionalno biti održana u tom gradu 18. novembra.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivan Penava Foto: D. Senčar / Tanjug
Ivan Penava

Kolona će se uobičajeno kretati od Križnog puta do Memorijalnog groblja.

Penava je na konferenciji za novinare predstavio program obeležavanja Dana sećanja i takođe pozvao sve građane širom Hrvatske koji, kako je rekao, poštuju žrtvu Vukovara da dođu u taj grad ili da se u svojim selima i gradovima priključe obeležavanju.

On je podsetio da se 18. novembar, osim u Vukovaru, obeležava i u nizu drugih hrvatski gradova - Splitu i Zagrebu, ali i u dijaspori - Minhenu, Cirihu, Njujorku, Čikagu.

Milorad Pupovac
Foto: Z. Ilić / RAS Srbija
Milorad Pupovac

Dan sećanja Hrvati obeležavaju pod sloganom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta".

Ni ovog puta Penava (HDZ) nije propustio priliku da ponovi da je to, kako je rekao, "bio agresivni, osvajački rat ogrnut u plašt velikosrpske agresije" u kojem "mete nisu birane bez obzira na godine, pol i nacionalnost“.

Dan sćanja na žrtvu Vukovara 1991-2019 počeće u petak 8, a do 17. novembra biće održano niz predavanja, izložbi, promocija knjiga, dokumentarnih filmova i drugih sadržaja.

Penava je pozvao na dostojanstveno obeležavanje ovog dana i dodao da očekuje da će, kako je rekao, i predsednički kandidati toga dana biti uzdržani.

"Na nama je da ti dani prođu dostojanstveno i da nikome ne dozvolimo da tu našu prošlost i ovo mesto na bilo koji način zloupotrebljavaju u bilo koje svrhe", rekao je i dodao da se to odnosi na sve bez obzira na kojoj su dužnosti i koje su nacionalosti.

Pročitajte još

Dodao je da pritom nije važno o kome se radi, kao ni na koj je dužnosti ili koje je nacionalnosti.

Gradonačelnik Vukovara, koji zamera aktuelnoj vladi, posebno premijeru Andreju Plenkoviću, na sporosti procesuiranja ratnih zločina, ponovio je da vukovarska žrtva "nije naišla na pravdu".

Povodom izjave predsedničkog kandidata Zorana Milanovića da neće učestvovati u Koloni sećanja, već će, kako je rekao, Dan sećanja obeležiti na svoj način, Penava je kazao da se pozivnice ne šalju nikome, ali da su u Vukovar svi dobrodošli.

"To važi i za Milorada Pupovca i rukovodstvo gradskog SDSS-a", rekao je Penava.