Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Snažno nevreme pomerilo brod koji je zaglavljen na Nijagarinim vodopadima već 100 GODINA (VIDEO)

Snažno nevreme pomerilo brod koji je zaglavljen na Nijagarinim vodopadima već 100 GODINA (VIDEO)

Brod koji je 101 godinu bio zaglavljen među stenama iznad Nijagarinih vodopada pomerio se značajnije po prvi put, izvestile su lokalne vlasti. Snažno nevreme je u noći na petak pomerilo staru gvozdenu olupinu koja je tamo zaglavljena još od 1918. godine.

nijagara Foto: Warren Toda / EPA;
nijagara

- Izgleda da se prevrnula na bok i zarotirala. Čini se da se nalazi oko 50 metara nizvodno od prvobitne lokacije -rekao je Džim Hil, upravnik kanadske agencije “Nijagara parks”, i dodao da se olupina trenutno više ne pomera.

Prema pričama lokalnog stanovništva, brod – poznat i kao “barža sa Nijagare” ili “stara barža”, zaglavila se iznad slapova 1918, kad se šlep odvojio od tegljača sa dva člana posade i zapeo među stenama nadomak vodopadu. 

Najpre su poslali plutače, ali su se njihovi konopci zapetljali. Uz pomoć odvažnog veterana Prvog svetskog rata Vilijama Hila konopci su otpetljani i dvojica članova posade spasena su sledeći dan.

Niko, međutim, nije slutio da će šlep ostati zaglavljen iznad vodopada više od 100 godina. Osoblje “Nijagarinih parkova” izvestilo je da će nadzirati šlep u slučaju da se ponovno počne pomerati.

- Niko ne zna hoće li olupina na novom mestu ostati nekoliko dana ili nekoliko godina – istakao je Hil.