04. novembar  2019. 14.58  →  15.00 | Izvor: Tanjug

Vučić: Ekonomski odnosi sa Holandijom dobri, unaprediti politički dijalog

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stefom Blokom izrazio zahvalnost na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Vučić je naglasio da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri, pre svega na planu ekonomske saradnje, ali da je neophodno unaprediti i politički dijalog.

"Zalažemo se za intenziviranje kontakata na najvišem nivou, jer bilateralne posete i kontinuitet susreta doprinose unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja, kao i boljem međusobnom razumevanju", rekao je predsednik Vučić i uputio poziv Njegovom kraljevskom visočanstvu kralju Viljemu Aleksandru i kraljici Maksimi da posete Srbiju.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

"Mi smo čvrsto uvereni da dijalog predstavlja jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja", naglasio je predsednik Vučić, ukazavši na neophodnost postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok rekao je da je veoma važno ostvariti napredak u oblasti vladavine prava s čim se saglasio predsednik Vučić.

Napredak u skladu sa kriterijumima iz pregovaračkog okvira

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa Blokom o nastavku evrointegracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, reformskim aktivnostima, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ona je zahvalila Holandiji, kao našem značajnom partneru u pristupnom procesu na podršci i tehničkoj i ekspertskoj pomoći koju pruža našoj državi u evrointegracijama.

Ukazala je i na važnost principa da se napredak u EI meri prema učinku svake države kandidata pojedinačno i izrazila očekivanje da će Holandija, kao i do sada, zauzimati takav striktan, ali fer pristup, saopšteno je iz kabineta Jadranke Joksimović.

Naglasila da je Srbija jasno posvećena nastavku procesa pristupanja, ne samo zbog činjenice da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes koji podržava više od 50 procenata građana proevropski opredeljenih, već i prilike da se kroz taj proces unaprede država i društvo.

Joksimovićeva je ukazala da se reforme sprovode sa visokim stepenom odgovornosti. Naglasila je da to dokazuje i činjenica da su kompanije iz Holandije jedne od naprisutnijih na našem tržištu. Posebno su, prema njenim rečima, značajne reformske aktivnosti u segmentu ekonomije i vladavine prava koje doprinose stvaranju, i za inostrane investitore potvrđeno, povoljnog privrednog ambijenta.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 3

Brane  04. 11. 2019. | 15:40
Srbija mora da razvija ekonomsku saradnju i sa državama sa kojima se ne slažemo po pitanju KIM a jedna od takvih država je Holandija.
Stanoje zoranovic  04. 11. 2019. | 17:12
Vladavina prava i sloboda medija. RTV nazalost jos uvjek cenzurise previse. Kad god napisem komentar o korupciji u javnom sektoru u NS, nijedan komentar nije objavljen.
SasaRu  05. 11. 2019. | 08:06
Ogromnim angažovanjem Aleksandra Vučića Srbija svakodnevno kroz dijalog i očuvanje mira teži saradnji i dobrim odnsima sa svim državama kako u regionu tako i u svetu. Pokazatelj toga su posete mnogih državnika sveta Srbiji i podrška našoj zemlji.