Brnabić u poseti Kini povodom Ekspo sajma, obišla kompanije "Hbis" i "Huavej"

Predsednica Vlade Srbije predvodi do 8. novembra državnu delegaciju u Šangaju povodom Drugog međunarodnog uvoznog Ekspo sajma.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

09:00

Brnabić u poseti Kini povodom Ekspo sajma, obišla kompanije
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Tom prilikom sastaće se i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom s kojim će razgovorati o daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje, ali će obići i velike kineske kompanije.

Brnabić je rano jutros po srednjeevropskom vremenu razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji. Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

Najznačajniji susret u Šangaju premijerka Srbije danas će imati sa predsednikom Kine Si Djinpingom.

Premijeka je razgovarala jei sa rukovodstvom Banke Kine, koja posluje i u Srbiji. Brnabić je razgovarala sa predsedavajućim Banke Kine Liu Liangom i izvršnim direktorom i izvršnim potpredsednikom Lin Djindženom.

Premijerka je istakla da kroz saradnju sa Bankom Kine, Srbija ima priliku da privuče još kineskih investitora. "Veliko mi je zadovoljstvo i drago mi je što imamo priliku da razgovaramo o tome koliko ste zadovoljni, šta ste do sada uradili i kakvi su vam dalji planovi", rekla je Brnabić na početku sastanka.

Banka Kine stigla je u Srbiju 2017. godine, kada je svečano otvorena u Beogradu, u prisustvu tadašnjeg državnog rukovodstva. Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u više od 50 država sveta. Bavi se investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima.

Ana Brnabić razgovarala je i sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, vlasnika smederevske Železare. Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong. Na početku susreta Brnabić je još jednom zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno. "Železara je odraz našeg čelicnog prijateljstva", istakla je Brnabić.

HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije. Krajem jula ove godine u smederevskoj Železari počela je gradnja novog ekološkog pogona - aglomeracije.

Hbis u novi pogon ulaže se 120 miliona dolara, odnosno sama investicija je vredna 80 miliona dolara, a kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti Železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara. Hbis je do sada u Železaru investirao 150 miliona evra.

Tokom boravka u Kini, srpska delegacija će posetiti i grad Hangdžou, gde će se premijerka Brnabić sastati s predstavnicima provinicije Džeđang i posetiti kompaniju Alibaba i visoko-tehnološki park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: