Grad je pretvoren u gasnu komoru, građani se guše: Na snazi "Par-nepar" sistem FOTO

Vlasti u Nju Delhiju ograničavaju vožnju privatnih vozila naizmeničnim danima radi kontrole zagađenja u prestonici Indije, koja je i dalje pod toksičnim smogom.

Svet

Izvor: Blic, Tanjug

Ponedeljak, 04.11.2019.

09:50

Grad je pretvoren u gasnu komoru, građani se guše: Na snazi
Foto: Epa, STR

Mera ograničava privatna vozila sa neparnim registarskim tablicama da voze neparnim datumima, dok je na parne datume dozvoljena upotreba automobila sa tablicama sa parnim brojevima.

Vlasti kažu da će gotovo 1,2 miliona registrovanih vozila u Delhiju biti van saobraćaja svakog dana tokom dvonedeljnih ograničenja, prenosi AP. Nju Delhi je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, a vlasti su već proglasile vanredno stanje javnog zdravlja i naložile zatvaranje škola.

Nebo iznad Nju Delhija danima je sivo i mračno, čak i pre podne. Stanovnici glavnog grada Indije na ulice izlaze sa maskama na licu, ako uopšte i izađu, a lokalne vlasti već su najavile da će podeliti oko pet miliona maski za decu, prenosi "Blic".

"Grad je pretvoren u gasnu komoru", reči su kojima je situaciju opisao najviši zvaničnik u Nju Delhiju Arvind Kejrival.

Građani Nju Delhija već danima objavljuju fotografije na kojima se vidi da je smog tako težak i gust da se zgrade praktično ne vide, posebno ne viši spratovi.

I drugi stanovnici Nju Delhija žalili su se na zdravstvene tegobe. Kako navodi "Indija tajms", više desetina potražilo je pomoć zbog iritacije očiju ili gušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: