Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Zakoračili smo u prvu nedelju novembra, a kao i svakog ponedeljka BBC vam donosi pregled važnih događaja u sedmici pred nama.
West Berliners crowd in front of the Berlin Wall early 11 November 1989 as they watch East German border guards demolishing a section to open a new crossing point between East and West Berlin
Getty Images

Ove nedelje se obeležava trideset godina od pada Berlinskog zida, kao i godišnjica Kristalne noći u Nemačkoj, britanski parlament bira novog predsednika skupštine, a Španci novu Vladu.

U Beogradu počinje filmski festival Slobodna zona, a fudbaleri Zvezde i Partizana igraju nove, uzbudljive utakmice.

1) Velika Britanija: Ko će sada vikati „Mir, mir!"

Poslanici britanskog parlamenta biraju novog predsednika skupštine u ponedeljak. Ko god da bude izabran, na toj poziciji će najverovatnije provesti samo jedan dan pre raspuštanja skupštine zbog vanrednih izbora koji su zakazani 12. decembra.

Nakon deset godina na mestu predsednika skupštine, Džon Berkou je najavio da će podneti ostavku u septembru.

Berkou, poznat po glasnom uzviku „Mir, mir!", ovu čuvenu frazu je izgovorio čak 14.000 puta pokušavajući da utiša glasne poslanike.

John Bercow
PA Media
Džon Berkou

Njegove zasluge u modernizaciji parlamenta pohvalli su i premijer Boris Džonson, ali i lider laburista Džeremi Korbin. Dozvoljavao je poslanicima dovoljno slobode da od članova vlade zahtevaju odgovornost i donosio je kontroverzne proceduralne odluke u ključnim fazama Bregzita.

2) Trideset godina od pada Berlinskog zida

Berlinski zid pao je 9. novembra 1989. godine, a sa njim i granica koja je 28 godina delila grad na Istočni i Zapadni deo. Ova podela imala je devastirajuće posledice - razdvojene su porodice, prijatelji i komšije, a građana Istočnog Berlina živeli su u svojevrsnoj izolaciji. Ovaj događaj je označio i pad Gvozdene zavese.

3) Izbori u Španiji

Pedro Sanchez at a news conference in Madrid on August 17, 2016.
Reuters
Pedro Sančez

Španci izlaze na birališta 10. novembra jer vršilac dužnosti premijera i lider socijalista Pedro Sančez nije uspeo da osigura podršku dovoljnog broja poslanika za formiranje vlade.

Sančezova Španska socijalistička radnička stranka osvojila je najviše mandata na aprilskim izborima, ali ne i većinu u španskom parlamentu koji broji 350 mesta.

4) Filmski festival Slobodna zona počinje u Beogradu

Filmski festival Slobodna zona se održava od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival svečano otvara film o Areti Frenklin, kraljici soul muzike.

Aretha Franklin
Reuters

5) Srpsko - engleski fudbalski okršaj, drugi deo

Pred ljubiteljima fudbala u Srbiji trebalo bi da bude još jedna veoma uzbudljiva nedelja, jer će Crvena zvezda i Partizan ponovo odmeriti snage sa engleskim klubovima u evropskim takmičenjima.

partizan mančester junajted
BBC/Vladimir Živojinović

Crvena zvezda će u sredu u Beogradu na stadionu Rajko Mitić dočekati londonski Totenhem u utakmici četvrtog kola Lige šampiona.

Pre dve nedelje londonski klub je ubedljivo savladao crveno-bele sa 5:0, ali prvak Srbije i dalje ima šanse za plasman u narednu fazu LŠ ili makar osvajanje trećeg mesto koje mu garantuje nastup u Ligi Evrope na proleće sledeće godine.

Dan kasnije, u četvrtak, fudbalere Partizana očekuje gostovanje na Old Trafordu kod Mančester Junajteda u meču četvrtog kola Lige Evrope.

U prethodnom okršaju ovih ekipa, Junajted je u Beogradu pobedio crno-bele, koji uprkos tome i dalje mogu do jednog od prva dva mesta u grupi koja vode u dalju rundu takmičenja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC