Tržište

Na berzu izlazi kompanija veća od Epla i Majkrosofta

Na berzu izlazi kompanija veća od Epla i Majkrosofta
Foto: N.N. | Na berzu izlazi kompanija veća od Epla i Majkrosofta

DARAN - Prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman rekao je da će javna ponuda dionica (IPO) državnog naftnog giganta "Aramko" biti objavljena danas.

"Krunski princ konačno je dao zeleno svjetlo", rekao je jedan izvor agenciji Rojters, a "Aramko" je odbio da da svoj komentar.

Zvaničnici i savjetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrijednost što je moguće bližu dva biliona dolara uoči očekivanog izlaska na berzu u nedjelju, navode izvori, prenosi "Blic". Vredniji od Majkrosofta i Epla

Iako je prestolonasljednik početkom 2016. godine vrijednost kompanije procenio na dva biliona dolara, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrijednost "Aramka" bliža 1,5 biliona dolara.

No čak i po toj cijeni, "Aramko" bi i dalje vredio barem 50 odsto više od najvrednijih svjetskih kompanija, Majkrosofta i Epla od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko jednog biliona dolara.

Najveći IPO u istoriji

Rijad na saudijskoj berzi želi da izlista udio od jedan do dva odsto kako bi prikupio najmanje 20 milijardi do 40 milijardi dolara.

Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, "Aramko" će nadmašiti "Alibabin" IPO vrijedan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svijetu.

Kotiranje deonica na berzi je centralni dio plana prestolonasljednika da uzdrma saudijsku ekonomiju i diversifikuje je dalje od nafte. Od kada je kotiranje prvi put najavljeno 2016. godine, nekoliko puta je odlagano.

Princ želi na kraju da kotira ukupno pet odsto kompanije. Očekuje se da će međunarodna prodaja pratiti domaći IPO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije