Muzika

"Dučićeva nagrada" uručena pjesniku Milanu Nenadiću

"Dučićeva nagrada" uručena pjesniku Milanu Nenadiću
Foto: Srna | "Dučićeva nagrada" uručena pjesniku Milanu Nenadiću

Ovogodišnja "Dučićeva nagrada" uručena je večeras pjesniku Milanu Nenadiću na svečanoj akademiji u Trebinju, centralnom događaju "Dučićevih večeri poezije".

"Dučićeva nagrada" dodjeljuje se svake treće godine, a njen ovogodišnji dobitnik nije krio veliko zadovoljstvo, što je baš njemu pripala.

"Ovu nagradu sam dobio i 1971. godine, a tada se ova manifestacija zvala `Trebinjske večeri poezije`. Drago mi je što sam u Dučićevom gradi i što se ovaj velikan slavi na ovakav način", rekao je Nenadić.

Bogat program svečane akademije u trebinjskom Kulturnom centru pratio je veliki broj gostiju. Pokrovitelji manifestacije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković istakla je značaj "Dučićevih večeri poezije" ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku, ali i šire, te najavila dalju podršku resornog ministarstva ovoj manifestaciji.

Prema njenim riječima, ova manifestacija je jedan od najznačajnijik kulturnih događaja u Republici Srpskoj kojom se njeguje sjećanje na veliko i neprolazno stvaralaštvo Jovana Dučića, a njegovo djelo afirmiše među mlađim generacijama.

"On je jedan od najznačajnijih književnika na našim prostorima, knez srpske poezije, pisac, putopisac i diplomata, čovjek koji se uvijek s radošću vraćao u rodni grad", rekla je Đakovićeva.

U obraćanju prisutnima gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su Trebinjci ponosni na Dučića i da s radošću dočekuju svake "Dučićeve večeri poezije", te je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za finansijsku podršku održavanju ove manifestacije.

On je naglasio značaj toga što u ovim danima Trebinje posjeti veliki broj pjesnika sa svih strana, jer se na ovom mjestu pjesnička riječ voli, cijeni i poštuje.

"Dučićevim donacijama i njegovim idejama grad je zaista počeo da se oblikuje kao grad u kome će kultura biti tretirana i poštovana. Trebinje je Dučićev grad", rekao je Ćurić.

Svečanoj akademi prisustvovao je i ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe "Priča u slikama" u trebinjskom Muzeju Hercegovine. Riječ je o stalnoj postavci slika umjetnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz galerije Muzeja u Loznici.

Ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije" završavaju se sutra veče "Pjesničkom večeri" u trebinjskom Kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije