Najnovije vesti
Vesti Svet
Stejt Department: Ostvaren veliki napredak protiv terorizma

Stejt Department: Ostvaren veliki napredak protiv terorizma

SAD i njihovi partneri ostvarili su veliki napredak u borbi protiv međunarodnih terorističkih organizacija u 2018, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o borbi protiv terorizma koji je objavljen u petak.

Stejt department Foto: screenshot
Stejt department

Kako se ističe u izveštaju, zajednički je oslobođena skoro cela teritorija koju je Islamska država ranije držala u Siriji i Iraku, odnosno površina od oko 110.000 kvadratnih kilometara, a 7,7 miliona muškaraca, žena i dece oslobodeno je od brutalne vladavine Islamske države. Tako je otvoren put za konačno uništenje takozvanog “kalifata” 2019.

Istovremeno, SAD i partneri su nastavili progon al-Kaide u svetu, a SAD primenile maksimalni pritisak na Iran da bi se sprečilia podrška terorizmu. Značajno su proširene sankcije iranskim državnim akterima i njihovim saradnicima, a stvorena je i jača međunarodna politička volja da bi se suzbile te pretnje, prenosi Glas Amerike.

Islamska država
Foto: FAROOQ KHAN / EPA;
Islamska država

Uprkos uspesima, situacija je 2018. i dalje bila složena, navodi se u izveštaju. Iako je Islamska država izgubila skoro celu fizicku teritoriju, grupa je uspela da se adaptira, posebno kroz pokušaje da inspiriše i manipuliše svoje sledbenike putem interneta. Tokom prošle godine, globalno prisustvo Islamske države je evoluiralo zbog srodnih mreža i grupa koje su vršile napade na Bliskom istoku, južnoj i istocnoj Aziji i Africi. Uz to, okoreli teroristi iz ratne zone u Siriji i Iraku vraćali su se kućama ili uputili u treće zemlje, gde od njih preti nova opasnost.

Sirijske demokratske snage, partner SAD, prošle godine su zarobile stotine boraca ISIS-a. SAD su želele da budu primer i održavale su suđenja americkim državljanima, koji su se borili sa teroristima u inostranstvu. U meduvremenu, domaći teroristi, koje je inspirisala ideologija Islamske države, planirali su i izvršili napade na takozvane “meke mete”, uključujući hotele, restorane, stadione i druga javna mesta. Napad na božićnu pijacu u Strasburu u Francuskoj, izvršen u decembru 2018, u kojem je ubijeno troje ljudi, a ranjeno 12, pokazao je sposobnost domaćih terorista da izvrše udar u srcu Zapadne Evrope, konstatuje Stejt Department.

Iran najveći sponzor terorizma

Iran je i dalje najveći svetski sponzor terorizma, ističe se u izveštaju i dodaje da je režim u Teheranu trošio skoro milijardu dolara svake godine da bi podržao terorističke grupe, koje se bore za njegove ciljeve i šire maligni uticaj širom sveta. Teheran finansira međunarodne terorističke grupe kao što su Hezbolah, Hamas i palestinski Islamski džihad. Iran radi i na sopstvenim teroristickim zaverama širom sveta, a posebno u Evropi, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se istice da su al-Kaida i njeni regionalni ogranci i dalje pretnja Sjedinjenim Državama, njihovim partnerima, saveznicima i interesima, jer pošto je Islamska država pretrpela gubitke, al-Kaida želi da se ponovo pozicionira kao predvodnica globalnog džihadističkog pokreta.

U oktobru, Bela kuća je objavila Nacionalnu strategiju borbe protiv terorizma, prvu od 2011. U njoj je naglašena potreba da se odgovori na širok spektar terorističkih pretnji sa kojima se zemlja suočava, uključujući ISIS, al-Kaidu i grupe koje podržava Iran. Ističe se da su SAD nastavile napore da suzbijaju finansiranje terorizma, kao i da ograničavanje kretanja i putovanja terorista ostaje veliki prioritet.