Objavljen ugovor za radove na Trgu republike, neto vrednost 768,3 miliona dinara

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda objavila je Ugovor za radove na uređenju Trgu republike, prema kome je ugovorena neto vrednost radova 768.262.900,91 dinar, sa rokom završetka od 420 dana od uvođenja izvođača u posao.

Radovi na preslaganju kocaka na kolovozu oko Trga koji su završeni danas izvedeni su o trošku izvođača radova, a Direkcija već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Pre uvođenja u posao izvođač je dostavio bankarske garancije za dobro izvršenje posla u vrednosti od 76,8 miliona dinara, kao i odgovarajuće polise osiguranja, objavljeno je na zvaničnom sajtu Direkcije.

Izvođač radova je bio obavezan i da obezbedi tehničko osoblje i kapacitete koji će biti angažovani 24 sata dnevno za vreme realizacije ugovora.

Kvalitet izvedenih radova obezbeđuje se bankarskom garancijom od 76,8 miliona dinara za otklanjanje nedostataka u garantnom periodu, koja će važiti tri godine.

Na centralnom gradskom trgu dobijen je prostor prilagođen kretanju pešaka ali i organizovanju različitih kulturnih i drugih javnih događaja. Istovremeno, trg je zadržao i saobraćajnu funkciju.

Površina rekonstruisanog prostora je blizu 1,5 hektara, a uklonjeno je više od 150 žardinjera i betonskih kocaka s ciljem da se dobije otvoreni multifunkcionalni i pristupačan prostor.

Razdvojene saobraćajne i pešačke površine

Na trgu su ugrađene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine.

Novo javno osvetljenje, osim funkcionalne, ima i dekorativnu namenu, a boje i intenzitet svetla pogodni su za različite manifestacije na trgu.

Na pešačkom delu trga ugrađeno je 4.609,60 kvadratnih metara granitnih ploča tipa "tonalit" i 4383,69 kvadratnih metara kocki od jablaničkog granita.

Na saobraćajnim površinama trga ugrađen je 4.009,81 kvadratni metar kocaka od jablaničkog granita, koji se koristi za uređenje trgova u regionu i kod nas, i čije je poreklo potvrđeno u izveštaju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ispod saobraćajnice nalaze se nosivi slojevi visine preko jednog metra koji omogućavaju planiranu frekvenciju vozila preko Trga republike.

Scenska i dekorativna rasveta 

Za osvetljenje Trga republike ugrađeno je više od sto novih svetiljki, koje su predviđene za rad u sistemu daljinskog upravljanja i kontrole javnog osvetljenja. Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje spomenika knezu Mihailu i saobraćajnog poteza Kolarčeva–Makedonska.

Na pešačkim delovima trga zasađeno je 27 novih stabala tako da sada, na potezu Vasina–Makedonska–Kolarčeva, ima 53 stabla.

Tokom radova restauriran je postament spomenika knezu Mihailu i četiri kandelabra uz njega. Čišćenje i konzervacija same konjaničke skulpture nisu bili predmet ovog ugovora i taj posao radiće se preko zasebne javne nabavke. U toku je procedura zaključenja ugovora sa odabranim ponuđačem.

 Pametne klupe

Pored 27 kamenih klupa, u krugu trga nalazi se i šest "pametnih" klupa, koje sadrže solarne panele i dodatne elemente za osvetljenje, punjenje mobilnih telefona i pružanje reklamno-turističkih informacija o lokaciji ili atrakcijama u blizini. Na dve lokacije predviđeno je  šest potapajućih stubića koji omogućavaju ulazak na trg vozilima sa dozvolom. 

Na Trgu su iscrtane biciklističke staze. Parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom.

Posebnom obradom granita obeleženo je mesto Kapije, a na delu trga obeleženo je i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci poginuli u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Tokom uređenja zamenjeno je i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Projekat rekonstrukcije Trga republike urađen je prema prvonagrađenom radu na urbanističko-arhitektonskom konkursu sprovedenom 2015. godine, a javna nabavka za izvođenje radova sprovedena je sredinom prošle godine.

U otvorenom postupku javne nabavke ponude su dostavila dva ponuđača, od kojih je "Strabag d. o. o." bio povoljniji i sa kojim je zaključen ugovor za uređenje Trga republike, navodi se u saopštenju.

"Do kraja godine, Direkcija će sa izvođačem napraviti konačan obračun cene kada se utvrde svi viškovi i manjkovi radova kao i nepredviđeni radovi", navodi se u saopštenju.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво