Izvor: B92

Sve je više turističkih agencija iz okolnih zemalja koje organizuju ture po Srbiji.

Da li našim turističkim radnicima otimaju "deo kolača" u skladu sa propisima? Oni su opravdano nezadovoljni jer agencije iz okolnih zemalja organizuju ture po Srbiji.

Tako nam Makedonci i Hrvati po Kalemegdanu i Knez Mihailovoj šetaju turiste najčešće iz Kine i Turske. Da li je to u skladu sa propisima i da li važe ista pravila i za naše turističke agencije u zemljama regiona? Na ovu temu u "Jutru" TV Prve odgovore je dao Mirko Levajac, predsednik Odbora za receptivni turizam u Juti.

"Domaće tržište treba zaštititi ne samo čvrstim zakonskim rešenjima, već treba napraviti takav poslovni ambijent gde će domaće turističke agencije da budu u prednosti u odnosu na strane agencije i na taj način doprineti većim prihodom i kvalitetnijim predstavljanjem turističkih potencijala", istakao je Levajac.

Levajac smatra da turistički vodiči iz okolnih zemalja ne daju prave informacije turistima koji dođu da upoznaju našu zemlju.

"Svako će nešto svoje da zataška, a tuđe da pusti da se vidi. Važno je da mi predstavimo nas kako treba", kaže Levajac.

Nijedna agencija koja ovako radi nije do sada kažnjena. Rešenje za ovakav rad regionalnih agencija jeste kontrola njihovog rada koju treba da reguliše zakon o turizmu, ističe Lejavac.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.