Biznis Vesti
Popović: Srpski inženjeri među PET NAJBOLJIH na svetu

Popović: Srpski inženjeri među PET NAJBOLJIH na svetu

Inženjeri Srbije prepoznati su i svrstani među pet najboljih u svetu, poručio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući konferenciju "InoVračarMitap", posvećenu uspešnim preduzetničkim startap pričama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nenad Popović Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Nenad Popović

"Našši stručnjaci su prema podacima svetske organizacije za istražživanje startap ekosistema američkog Startup Genome i u Silikonskoj dolini prepoznati kao jedni od najboljih u pet u svetu. Uz Tel Aviv, London, Barselonu i Helsinki spadaju u top pet inovacionih ekosistema", istakao je Popović na skupu koji je organizovala Kancelarija za inovacije i tehnološki razvoj opštine Vračar.

Foto: Privatna arhiva

Ta kancelarija je i formirana na Vračaru jer se upravo tu nalazi najveći broj programera, najboljih matematičara i inžeinjera, objaššnjavaju učesnici panela.

"Vračar je jedna od najrazvijenih opšština u Beogradu, zahvaljujući izvanrednim kompanijama koje su ovde. Između ostalog, ispred drugih gradskih opšština je i zbog ovog projekta. U pitanju je odličan potez rukovodstva", dodaje Popović.

Kako je naveo, Srbija nema naftu ili gas, ali ima najbolje inženjere južno od Beča, a inženjersko znanje jedan je od glavnih resursa koji Srbija ima, pa je potrebno da ga unapređuje i razvija. Kako je rekao, statistika pokazuje da najrazvijenije zemlje u svetu teže da više od polovine studenta koji upisuju fakultete, upišu tehničke nauke, što je važno u digitalnoj industriji.

Popović je izrazio uverenje da će skupovi poput današnjeg biti podsticaj za sadašnje i buduće preduzetnike, inovatore i sve one koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama, da kroz iskustva svojih kolega koji su bili kreativni, uporni i hrabri da pokrenu sopstveni biznis, pronadju ideje i dobiju inspiraciju za svoje buduće projekte.

Pročitajte još

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da je Kancelarija za inovacije i tehnološški razvoj značajna za dalje organizovanje mit-ap i start-ap projekata. Kako je rekao, male i srednje kompanije u Srbiji su u poslednjih pet godina zaposlile značajan broj ljudi.

Svoja iskustva preneli su i vlasnici uspešnih startapova. Među njima je i Stefanija Vukić, koja je pokrenula startap "Shtreber", namenjen deci da bi lakše savladavali gradivo i bržže i lakšše učila.

"Tri godine radimo intenzivno na ovom projektu i sada podaci pokazuju da čak 50 odsto dece sa teritorije Srbije uči preko ove platforme", rekla je Vukić.

Vuk Konstantin Savićević pionir je "Tino space", odnosno prvog "čat bota" u Srbiji, a u pitanju je proizvod koji je orijentisan ka digitalnim komunikacijama koristeći čat aplikacije i tako praveći vešštačku komunikaciju.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Digitalna biznis kartica predstavlja digitalizovanu verziju starih vizit kartica i iza ovog startapa stoji Ivan Đorđević.

"Kako bi izbegli punjenje džžepova plastičnim i papirnim vizit kartama osmislili smo digitalne biznis kartice. Sa starih smo morali prepisivati podatke u telefon, a sa ovih jednostavnim skeniranjem imate sve potrebne podatke direktno u vaššem telefonu. Uz digitalnu biznis karticu delimo lakšo svoje podatke, a šštitimo žživotnu sredinu", rekao je vlasnik "One and only" startapa Đorđević.

Miloš Milić vlasnik je startapa "Everybody" i 10 godina se bavi razvojem aplikacija.

Pročitajte još

"Pre nekoliko godina smo pokrenuli aplikaciju koja otkriva ko vas zove sa nepoznatog broja i sada smo vrlo zadovoljni kako se našš startap razvio", rekao je Milić.

Vlada Srbije podržžava inovacije i zato je osmislila program ranog razvoja koji pomažže mladim preduzećima, a koja razvijaju tehnološšku inovaciju za kojom postoji potreba na tržžišštu.

Finansira do 80.000 evra iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i bilo kog industrijskog sektora, a rok za dostavljane prijava je 31. decembar.