"Štednja u domaćoj valuti isplativija"

Dinarska štednja u oktobru iznosila je 75 milijardi dinara i više od četiri puta je veća nego na kraju 2012, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

08:01

Foto: Depositphotos/Piter2121

"Odluka svih nas gde ćemo uložiti novac i da li ćemo štedeti zavisi od ličnih i individualnih potreba, želja i planova, a uloga Narodne banke Srbije je da obezbeđivanjem sigurnosti štednje, kao i veće isplativosti štednje u domaćoj valuti pomogne građanima pri donošenju takvih odluka", navela je Tabakovićeva za "Novosti" povodom Svetskog dana štednje.

Ona ističe da se uverenje koje je izrazila pre nekoliko godina da će u predstojećem periodu dinarska štednja tek dobiti na značaju u potpunosti ostvaruje.

"O tome najbolje govore podaci o rastu dinarske štednje", ističe guvernerka i navodi da o intenzivnom rastu dinarske štednje slikovito govori i podatak da je u proteklih godinu dana, od oktobra prošle godine, povećana gotovo za trećinu. Ona kaže da se, uprkos teškom nasleđu iz prošlosti koje se ogledalo u hiperinflaciji i stalnom slabljenju dinara, što je za posledicu imalo narušeno poverenje građana u domaću valutu, banke i celokupan ekonomski sistem, predanim i odgovornim višegodišnjim radom vraćena vera građana u dinar i u ekonomsku i finansijsku stabilnost.

"Vraćanje poverenja ali i veća isplativost štednje u dinarima rezultat su povoljnih uslova koje je svojom politkom stvorila NBS u vidu niske i stabilne inflacije već duže od šest godina zaredom i relativne stabilnosti kursa dinara", istakla je Tabakovićeva dodajući da i analize pokazuju da se više isplati stedeti u dinarima i nego u devizama i na kraći i na duži rok.

"Tome doprinose i više kamate na dinarsku štednju, kao i to što se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje", navodi ona i zaključuje da viša dinarizacija znači i veću efikasnost monetarne politike, a time i veću otpornost naše ekonomije na izazove iz nepredvidivog međunarodnog okruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: