Meštani Babinog Mosta uznemireni: Grafiti OVK na zgradi Doma kulture

D. ZEČEVIĆ/ Tanjug

30. 10. 2019. u 10:48

Na Domu kulture pokraj osnovne škole “Milan Rakić” sprejevima crne i zelene boje ispisani su grafiti “UČK” i “Kosova”

Мештани Бабиног Моста узнемирени: Графити ОВК на згради Дома културе

Foto: D.Z.

OBILIĆ -U Babinom mostu većinski srpksom selu u opštini Obilić na Domu kulture pokraj osnovne škole “Milan Rakić” i više kuća sprejevima crne i zelene boje ispisani su grafiti “UČK” i “Kosova”. Prema rečima Nenada Denića, predsednika Privremenog organa ove opštine, grafiti koji su ispisani najverovatnije tokom noći uznemirili su žitelje ovog sela koje se nalazi nadomak magistralnog puta Priština-Kosovska Mitrovica.

- Zgrada Doma kulture u kome se okupljaju meštani nalazi se u okviru školskog dvorišta a grafiti su ispisani i na pet, šest kuća pokraj puta- pojašnjava predsednik Denić i dodaje da su ispisivanje grafita meštani Babibog mosta doživeli kao otvorenu pretnju odnnosno da su ispisani sa ciljem da se zastraše.

I dok predsednik Denić poziva nadležne organe da pronađu počinioce ovog nedela, meštani opominju da je ispisivanje grafita samo nastavak napada na njih i podsećaju da su prvobitno bili izloženi brojnim pljačkama koje po pravilu nikada nisu rasvetljene. Oni smatraju da je ispisivanje grafita sa natpisom ozloglašene “UČK” smišljeno da izazove strah među njima i da im pokaže da Albanci mogu činiti šta god požele.

Inače, Babin Most je prvo veće srpsko selo koje se nalazi u tzv središnjem delu Kosmeta, između Gračanice i Mitrovice i prvo srpsko selo na putu od Merdara ka Mitrovici. U njemu živi oko 750 Srba od 2200 Srba koliko ih je ostalo u opštini Obilić. Srba ima i u selima Grace, Prilužje, Plemetina, Janina Voda i Crkvena vodica.


ĐURIĆ: NE PRETITE SRBIMA, UMEĆEMO DA IH ZAŠTITIMO


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je ispisivanje pretećih poruka na Domu kulture i osnovnoj školi u Babinom Mostu kod Obilića tužan pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i upozorio ih da ne prete Srbima jer će Srbija umeti da zaštiti svoj narod.


"Ispisivanja pretećih poruka tužan je pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i koliki ih ljudski i civilizacijski jaz odvaja od normalnih ljudi. Vandalizovanje doma kulture grafitima UČK pokazuje koliko su oni daleko od kulture i mogućnosti da žive u zajednici sa bilo kim ko ne deli njihove šovinističke i rasističke poglede na svet", ocenio je Đurić.


Kako kaže, ne možemo se praviti slepi i ne zaključiti da taj incident i mnogi drugi pre njega nemaju veze sa sveopštom radikalizacijom na KiM i političkim uspehom albanskih ekstremističkih snaga na poslednjim izborima, koji je očito dao vetar u jedra najprimitivnijim i najekstremnijim društvenim nagonima i ohrabrenje

najagresivnijima.



On je upozorio ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju sa bezbednošću srpske dece i da ne prete Srbima, jer će, kako je naveo, Srbija umeti da zaštiti svoj narod od nasilja i proterivanja u svakom delu Kosova i Metohije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije