RUSKI PROJEKTIL ODLETEO U ISTORIJU: Podmornica Knez Vladimir ispalila moćnu balističku raketu Bulava, koja može za zbriše čitave gradove! (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnika

RUSKI PROJEKTIL ODLETEO U ISTORIJU: Podmornica Knez Vladimir ispalila moćnu balističku raketu Bulava, koja može za zbriše čitave gradove! (VIDEO)

Planeta -

U okviru projekta 955A, podmornica na nuklearni pogon Knez Vladimir, testirala je, prvi put u istoriji, balističku raketu "bulava" tokom vežbi u Belom moru, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Prekomorska balistička raketa 'bulava' lansirana je prvi put u istoriji sa najnovije podmornice za prenos projektila projekta 955A, Knez Vladimir", navelo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom sa pozicije u Belom moru ka poligonu Kura u oblasti Kamčatka na dalekom istoku Rusije, prenosi Tass.

Ministarstvo navodi da je "bulava" letela u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletela na cilj u predviđenom roku, što je registrovano opremom za snimanje podataka.

Komandant ruske Severne flote izjavio je za Tass da će testiranje podmornice Knez Vladimir biti završeno do kraja godine i da će u tom periodu biti testirano i njeno oružje.

Prema njegovim rečima, podmornica će biti predata Severnoj floti u novogodišnjoj noći. Kompanija Sevmaš šipjard iz severozapadne Rusije do sada je izgradila i isporučila ruskoj mornarici tri strateške podmornice iz projekta 955.

Vodeća podmornica Juri Dolgorukov je postao deo Severne flote, dok su dve podmornice serijske proizvodnje, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomak, u pacifičkoj floti. Knez Vladimir je prvi strateški podvodni kruzer izgrađen u okviru unapređenog Projekta 955A, a porinuta je u novembru 2017. godine.

Ministarstvo odbrane ističe sa ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevrisanja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unapređeni sistem kontrole oružja. Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa "bulava" i opremljene su cevima za torpeda od 533 milimetra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track