Željkova agonija bez kraja, Pešić morao da se pravda

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.10.19. | 11:15

Danas će biti stavljena tačka na prvu polovinu duplog programa u Evroligi

Ubedljiv poraz od Olimpije, pa debakl od najljućeg rivala, Galatasaraja i pritisak polako, ali sigurno kreće da raste oko čuvenog Željka Obradovića. Nešto jednostavno ne štima na pravi način u Žocovoj ekipi na startu nove sezone, što se da videti po rezultatima koji smeštaju Fener tek na 14. mesto u Evroligi pred start utakmice u Tel Avivu.

Besneo je srpski stručnjak na svoje igrače kao nikada pre. Nije bio zadovoljan igrom koju je video protiv Galatasaraja, a čini se da je najgore prošao Ali Muhamed. Nakon jedne izmene, Žoc je pojurio za njim ka klupi, a košarkaš je samo pokušao da dotrči do klupe kako bi izbegao „grmljavinu“.

Izabrane vesti

Gostovanje Makabiju daleko je od „mačijeg kašlja“. Izrealski tim se nakon dva uvodna poraza konačno pokrenuo, te je prvo slavio protiv Crvene zvezde nakon produžetaka, a potom je upisao još jednu pobedu protiv Valensije i u sasvim dobrom raspoloženju dočekuje turski sastav.
„Nikada nije ni bilo lako u Tel Avivu protiv Makabija. Atmosfera je drugačija. Ne nalazimo se u dobroj formi i mislim da je konačno vreme da odreagujemo na pravi način i da se grupišemo kao nikada pre“, rekao je Željko Obradović pred večerašnji susret.

Još jedan susret na koji valja obratiti pažnju biće odigran u Minhenu, gde će domaći Bajern pokušati da iznenadi prošlogodišnjeg učesnika Fajnal fora, ekipu Reala iz Madrida. Sastav Pabla Lasa je nakon odličnog starta, neočekivano pao i upisao dva neuspeha u utakmicama protiv Žalgirisa i Anadolu Efesa, doduše, oba puta na strani. Sa druge strane, tim Dejana Radonjića se takođe nalazi na polovičnom skoru.

Pred Madriđanima je prilično paklena nedelja, pošto će u razmaku od svega pet dana odigrati tri utakmice. Nakon susreta sa Bajernom, sledi i meč sa Albom iz Berlina u Evroligi, a potom i veoma važan duel sa Baskonijom u domaćem prvenstvu. Umor će zbog toga biti izuzetno važan faktor, zajedno sa manjim povredama sa kojima se susreću Rejes i Medžri.

Dejan Radonjić ipak ceni rivala i tvrdi da će uz najvijače njegovi igrači pokušati da dođu do izuzetno velike pobede.
„Real Madrid je jedan od najboljih timova u Evropi. Imaju kvalitet i iskustvo, biće to jedna fizički zahtevna utakmica i moraćemo na to da budemo spremni od prve sekunde. Međutim, zajedno sa navijačima koji će nas podržavati, mislim da možemo do pobede“, rekao je Radonjić.

Evroliga će večeras doneti i duel dva tima iz iste zemlje. U malom španskom derbiju, Barselona će pokušati da dođe do pobede protiv Valensije. Reč je o dve ekipe koje u potpuno drugačijem raspoloženju dočekuju večerašnji meč, jer se nalaze na različitim krajevima tabele.

I dok Blaugrana gospodari Evroligom sa četiri pobede iz isto toliko utakmica, Valensija se odlučila da drži fenjer, pošto je upisala sva četiri neuspeha. Očigledno je, dakle, ko slovi za favorita u večerašnjem okršaju, mada će svakako biti zanimljivo videti koliko Vanja Marinković može da pokaže protiv favorizovanog rivala.

Ipak, pred sam početak utakmice, Svetislav Pešić nije mnogo pričao o protivniku, već o dešavanjima sa pres konferencije u Beogradu, nakon koje je protiv njega pokrenut i disciplinski postupak od strane Evrolige.
„Svaki put kada sam u Beogradu, srpski mediji vole sa mnom da porazgovaraju o košarci. Kao što dobro znate, ja nisam osoba od koje ćete uvek čuti nešto što vam se sviđa. Ponekad vidim neke stvari kroz ’drugačije oči’, tako da sam pokušao da objasnim situaciju sa povređenim igračima. Pokušao sam da objasnim zašto je toliko povređenih košarkaša nakon Svetskog prvenstva, bio sam trener prethodnih 35 godina i bio sam profesionalac čitavih 15, tako da je logično da znam kako sve to funkcioniše. Ako se bilo ko osetio uvređenim zbog mojih reči, izvinjavam se“, izjavio je Pešić.

Nakon toga je dodao da samo želi da se zajedno izbori za dobrobit evropske košarke.
„Hajde da razmišljamo o budućnosti evropske košarke. Nisam rekao nijednu ružnu reč o Evroligi, nisam ni pričao o takmičenju, već o povređenim igraćima. Hajde da se pogledamo u oči i kažemo istinu. Ovo je veliki problem za sve moje kolege, ali neki o tome ne pričaju toliko. Kako Nemci vole da kažu: ne postoje problemi, samo rešenja. Tako da hajde da nađemo rešenja zajedno“, zaključio je Pešić.

U Rusiji nas očekuje duel dva tima iz, uslovno rečeno, istočnih krajeva Evrope. CSKA će na domaćem terenu ugostiti uzdrmani Olimpijakos, koji se nedavno odlučio da promeni trenera. Sa klupe je otišao Dejvid Blat, a sve je preuzeo Kestutis Kemzura, pomoćnik.

Iako Pirejci imaju i više nego dovoljno vremena da se fokusiraju isključivo na Evroligu, pošto se u domaćem prvenstvu takmiči njihov mladi tim, deluje da to za sada ne daje prave rezultate, jer su upisali samo jednu pobedu u četiri utakmice. Sa druge strane, Armejci su za sada bez greške u Evroligi, iako su u regionalnoj VTB ligi umeli po koji put i da prospu bodove.

Peto kolo zaokružiće meč u Litvaniji, gde će Žalgiris želeti da upiše treći uzastopni trijumf protiv skupocene ekipe Zenita koja, ruku na srce, za sada nije prikazala dovoljno dobre rezultate i sa svega jednom pobedom tavori u donjem delu tabele.

Trener Žalgirisa, Šarunas Jasikevičijus, ipak upozorava da protiv Zenita ne treba ući ležerno, jer je reč o timu koji odlično reaguje nakon poraza, a jedan takav su upravo doživeli u VTB ligi ovog vikenda protiv Lokomotive Kubanj iz Krasnodara.
„Naš rival je bukvalno tek sastavljen. Mnogo je tu novih igrača kojima je neophodno vremena kako bi se adaptirali. Ali nacrti su jasni, reč je o timu koji igra veoma jako i čvrsto u odbrani, od pozicije jedan, pa do pozicije pet. Sa druge strane imaju veoma jak karakter. Nakon svake loše utakmice, uspevaju da se vrate sa sjajnim pobedama, kao što se to desilo protiv CSKA iz Moskve u VTB ligi ili Olimpijakosa u Evroligi“, zaključio je Jasikevičijus.

EVROLIGA - 5. KOLO

Utorak

Himki - Panatinaikos 103:86
/Šved 26 - Fredit 16/

Efes - Crvena zvezda 85:70
/Micić 26 - Braun 18/

Alba - Armani 78:81
/Siva 20 - Rodrigez 17/

Asvel - Baskonija 66:63
/Džekiri 16 - Šengelija 17/

Sreda
18.00: (1,17) CSKA (20,0) Olimpijakos (5,50)
19.00: (1,25) Žalgiris (17,0) Zenit (4,40)
20.05: (2,15) Makabi (14,5) Fenerbahče (1,80)
20.30: (3,05) Bajern (15,0) Real (1,45)
21.00: (1,20) Barselona (19,0) Valensija (5,00)

*** kvote su podložne promenama


PišeSrđan TODOROVIĆ
FotoShutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara