30. oktobar  2019. 10.58  →  17.49 | Izvor: Tanjug, RTV

Grafiti OVK u Babinom Mostu, oštećeno i dečije igralište

KOSOVSKA MITROVICA -

Nepoznati počinioci ispisali su u toku noći grafite OVK i OVK Kosova na zidu Doma kulture u multietničkom selu Babin Most kod Obilića i oštetili dečije igralište koje se nalazi u sklopu tog objekta, rekao je direktor škole "Milan Rakić" Žarko Petrović.

video icon

On je za portal Kosovo Online rekao da je slučaj prijavio Privremenom organu Opštine Obilić, kosovskoj policiji i KFOR-u.

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

Prema njegovim rečima, nastava se odvija normalno, iako su deca i meštani uznemireni.

U srpskom selu Babin Most kod Obilića ima 150 srpskih i 50 albanskih domaćinstava.

Đurić: Ne pretite Srbima, umećemo da ih zaštitimo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je ispisivanje pretećih poruka tužan pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i upozorio ih da ne prete Srbima jer će Srbija umeti da zaštiti svoj narod.

"Ispisivanja pretećih poruka tužan je pokazatelj koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i koliki ih ljudski i civilizacijski jaz odvaja od normalnih ljudi. Vandalizovanje doma kulture grafitima UČK pokazuje koliko su oni daleko od kulture i mogućnosti da žive u zajednici sa bilo kim ko ne deli njihove šovinističke i rasističke poglede na svet", ocenio je Đurić.

Kako kaže, ne možemo se praviti slepi i ne zaključiti da taj incident i mnogi drugi pre njega nemaju veze sa sveopštom radikalizacijom na KiM i političkim uspehom albanskih ekstremističkih snaga na poslednjim izborima, koji je očito dao vetar u jedra najprimitivnijim i najekstremnijim društvenim nagonima i ohrabrenje najagresivnijima.

On je upozorio ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju sa bezbednošću srpske dece i da ne prete Srbima, jer će, kako je naveo, Srbija umeti da zaštiti svoj narod od nasilja i proterivanja u svakom delu Kosova i Metohije.

Srpska lista: Etnička netrpeljivost, međunarodna zajednica zatvara oči

Ispisivanje uvredljivih grafita na osnovnoj školi i kulturnom centru u Babinom Mostu najnoviji su primer etničke netrpeljivosti prema svemu što je srpsko na Kosovu i Metohiji, a na šta oči zatvara čitava međunarodna zajednica, ocenila je Srpska lista.

Srpska lista je najoštrije osudila taj, kako ocenjuju, vandalski čin i pozvala Srbe na mir i suzdržanost.

"Mi smo svoji na svome, na KiM, i nemamo razloga da se bilo kome dodvoravamo i da pred bilo kim saginjemo glavu. A lažnim dušebrižnicima iz Prištine koji bi da prekinu pupčanu vezu između Beograda i Srba na Kosovu i Metohiji da to niko nikada neće moći da prekine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je 96 odsto Srba podrškom Srpskoj listi poslalo jasnu poruku da je primarni interes očuvanje veze sa Srbijom.

"Poručujemo da bi prava briga za mir na KiM bila pokazano ako bi se rasvetlili ovakvi napadi na Srbe i oni u budućnosti sprečili, ali i kada bi se otkrili nalogodavci i izvršioci zločina nad Srbima pre, u toku, i nakon rata 1999. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da Priština može da nastavi da dogovora fingiranje multietničnosti na Kosovu i Metohiji, koje albanski lideri planiraju da realizuju uz pomoć privatnih Srba, sa Radom Trajković, Nenadom Rašićem, Jablanovićima i Slobodanom Petrovićem.

"Srpski narod je o tim likovima svoje rekao na izborima, a Srpska lista na to nikada i ni za šta neće pristati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da nesposobnost albanskih lidera da rešavaju probleme Albanaca na KiM, svi pojedinačno, a posebno oni koji nameravaju da formiraju novu Vladu u Prištini pribegavajući jeftinim politički parolama, za rezultat ima podizanje tenzija usled kojih stradaju srpska imovina i srpski narod.